“Sorumlu Tüketim ve Üretim” alanına odaklanan ve sürdürülebilir bir dünya için çalışan Türkiye’nin öncü Döngüsel Dönüşüm Hareketi Nivogo, yola çıktığı iyi bir dünya hedefiyle alanında farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Moda sektörü, bireylerin tercihlerinden en hızlı şekilde etkilenen sektörlerin başında geliyor. Günümüzün tüketim alışkanlıklarını şekillendiren hızlı moda ise bir tür kullan-at modeli yaratarak doğa üzerinde her geçen gün bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.  İstatistiklere göre moda sektörü küresel atık suyunun yüzde 20’sinden, küresel karbon emisyonlarının yüzde yüzde 10’unundan ve okyanuslardaki plastik kirliliğinin yüzde 35’inden sorumlu olarak petrol endüstrisinden sonra dünyamızı en çok kirleten ikinci endüstri olmuş durumda. Tüketicilerin her seferinde farklı bir koleksiyon görmek istemesi sonucunda da satın alınan birçok kıyafetin yüzde 80’i kullanılamıyor ve atıl durumda bırakılıyor. Sadece bir tişörtün üretiminde kullanılan su miktarı tam 2700 litre! Bu 13.500 bardak suya eşdeğer, yani bir kişinin 2,5 yıllık içme suyu ihtiyacı kadar su demek oluyor. Bir kot pantolon için kullanılan su miktarı 10.850 litreye eş değerken, bir kilogram pamuk için gerekli olan su miktarı ise 20.000 litre. Atık olan tekstil ürünlerinin yüzde 80’i çöplüklere gitmekte veya yakılmaktayken, sadece yüzde 20’si yeniden kullanıma sokuluyor ya da geri dönüştürülüyor. Ürünleri atık olmaktan kurtarmanın son çaresi olan geri dönüşüme gerek kalmadan her ürünün hayat döngüsüne devam etmesinin yolu ise döngüsel dönüşümden geçiyor. 

Döngüsel dönüşüm; yakılmak ya da çöpe gitmek üzere olan ürünlerin yenilenerek kurtarılmasına ve ekonominin bir parçası olmasına olanak sağlıyor. Üretimin her aşamasında israfı azaltan ve minimum hammadde ile maksimum dönüşümü destekleyen döngüsel ekonomi ile kaynaklar korunurken daha sürdürülebilir bir dünyaya katkı sağlanıyor. Hızlı üretime ve tüketime odaklanan perakende sektörüne sürdürülebilir bir yaklaşım sunarak ekosistemin güçlenmesine öncülük etmek amacıyla kurulmuş döngüsel ekonomi girişimi Nivogo, kullanım ömrünü tamamlamamış ürünleri hayata döndürerek ömürlerini uzatıyor ve tekrar döngüsel ekonomiye kazandırıyor. Oluşturduğu “Sıfır-Atık Perakende Sistemi” sayesinde ise birlikte çalıştığı perakende ve moda markalarının doğrusal iş modellerini döngüselleştiren Nivogo sürdürülebilir iyi bir dünya için çalışıyor.

Nivogo’dan 1 milyona yakın ürün yenileme

Sürdürülebilir bir dünya için çalışan Nivogo kuruluşundan itibaren partner markalardan ve bireysel kullanıcılardan belirli sebeplerden dolayı imha edilmek için ayrılan 1 milyona yaklaşan ürünü alarak, yenileme işlemlerinden geçirdi ve kendi geliştirdiği teknolojik altyapısıyla döngüsel ekonomiye dahil ederek yeniden kullanıcıları ile buluşturuyor. Böylece 3 milyar litreden fazla su ve on binlerce ton karbondioksit salınımının önüne geçti. 1,5 yılda 36 kat büyüttüğü Türkiye’nin ilk ve en büyük Yenileme Merkezinde yüzde 55’i kadın olmak üzere 50’den fazla kişiye istihdam sağlayan Nivogo, Türkiye’de Sürdürülebilirlik Akademisi’nin yılın startup’ı seçildi. Nivogo ayrıca, PDS’in düzenlediği Global İnovasyon Ödüllerinde dünyanın takip etmesi gereken top 30 girişimin arasında yer alırken, kuruluşundan beri 1 milyona yakın ürünü yeniledi.

Nivogo Akasya ile kullanıcılar da sürece dahil ediliyor

Araştırmalara göre bireysel kullanıcılar dolaplarının yalnızca yüzde 20’sini kullanıyor. Bu içgörü ve ihtiyaçtan yola çıkan Nivogo, iş ortaklarının yanı sıra kullanıcıların da bu sisteme katılması ve sürece dahi olarak iyi bir dünya hedefinde aynı çatı altında olmaları adına, Türkiye’nin ilk Döngüsel Mağazası olan Nivogo Akasya’yı Ağustos 2022’de açtı. Kullanıcıların hem dolaplarında artık ihtiyaç duymadıkları kıyafetleri getirip bırakabildiği, hem de Nivogo’nun yenilediği ürünlerden alışveriş yapabildiği mağaza, Türkiye için bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Nivogo’yla gerçek fırsatlar

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden “Sorumlu Tüketim ve Üretim” alanına odaklanan ve sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarına her geçen gün yeni bir sayfa ekleyen Nivogo, “Kasım” ayındaki tüketim çılgınlığına, sürdürülebilirliğin önemine ve dünya için gerçek fırsatlara dikkat çektiği “Döngüsel Kasım” Farkındalık Filmini dijital mecralarda yayınladı.

Araştırmalara göre, Black Friday’de satın alınan ürünlerin yüzde 80’i çöplüğe gidiyor veya yakılıyor. Oben Alkan’ın anlatımıyla çekilen “Döngüsel Kasım” Farkındalık filminde, “Black Friday” zamanında insanların “fırsatlar kaçacak” korkusuyla ihtiyaçtan fazla aldığı ürünlerin dünya üzerindeki etkisine dikkat çekilirken, dünyamız için gerçek fırsatların neler olduğunun altı çizildi. Binlerce kişinin paylaştığı ve toplamda 3 milyondan fazla izlenen “Döngüsel Kasım” farkındalık filmi, ihtiyaçtan fazla alışverişin perde arkasında yatan gerçekleri gösterirken, büyük bir beğeniyi de beraberinde topladı.

Tunahan Kafa: “Amacımız sürdürülebilir iyi dünya hayalimizi herkesle paylaşmak”

Nivogo Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CMO) Tunahan Kafa; “Türkiye’nin ilk Döngüsel Kasım’ını ilan ettiğimiz farkındalık iletişimizle, fırsatlar kaçacak korkusuyla ihtiyaçtan fazla alınan ürünlerin dünyamıza inanılmaz bir yük oluşturduğunu, sürdürülebilir iyi bir dünya hayali olan herkesle paylaşmak istedik. Amacımız, insanların ihtiyaçları olmayan ürünleri sırf fırsat kaçacak korkusuyla satın almaması konusunda farkındalığı sağlamak ve döngüsel alışveriş konusunda alışkanlıkları değiştirmek. 1 milyon yenilenmiş ürünümüze yaklaştığımız bu günlerde, Nivogo olarak yarattığımız iletişimin herkes tarafından sahiplenilerek paylaşıldığını, böylece farkındalığın giderek arttığını görmek hepimizi mutlu etti ve yaşanabilir yarınlara dair umudumuzu artırdı” diyerek iyi bir gelecek için harekete geçmek isteyen herkesi, döngüsel dönüşüm hareketinin bir parçası olmaya davet etti.

Kaynak