IKEA’nın deneysel tasarım ve araştırma laboratuvarı SPACE10, bir kutuya kolayca sığabilecek ve tek kişi tarafından taşınabilecek bir koltuk tasarladı.

IKEA‘nın deneysel tasarım ve araştırma laboratuvarı SPACE10, bir zarfa sığabilecek ve tek bir kişi tarafından taşınabilecek bir koltuk tasarladı. 

Marka sadece bununla kalmayıp koltuğa montajı kolay, modüler ve tamamen geri dönüştürülebilir özellikler kattı. Tasarım stüdyosu Panter&Tourron ile birlikte SPACE10, geleceğin koltuğunu hayal eden kavramsal bir kit olan Couch in an Envelope‘yi hayal ederek projeye, yapay zekâ dokunuşu da kattı.

Panter&Tourron, koltukların ağır ve hantal olduğuna dair klişelerden kurtulmak için yapay zekâ yardımıyla tasarıma hafif, sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir özellikler kattı. Bu istemlerin rehberliğinde yapay zekâ, kompakt, uyarlanabilir ve çevre dostu olan modern koltuk tasarımları oluşturdu.

SPACE10 Creative & Partnerships’i Yöneticisi Georgina McDonald, basın açıklamasında, “Ne kadar sevilirse sevilsin, kanepe genellikle ağırlığı nedeniyle insanlar üzerinde, tasarım incelikleri nedeniyle gezegen için bir yük. Bu proje, tasarım topluluğuna bizim ve gezegenimiz için daha iyi bir koltuğa doğru ilerleme konusunda ilham veren bir değişim gündemi.” açıklamasında bulundu.

Sadece 10 kilogram ağırlığında olması sebebiyle taşıması kolay olan tasarımı kurmak için de ayrıca birilerine ihtiyaç duyulmuyor. Modüler koltuklar, çeşitli ev ihtiyaçlarını destekleyen ayarlanabilir kanatları sayesinde diğer düz paket kanepelerle birleştirebilme özelliği de taşıyor. Selüloz kumaşlar ve iplikler ve miselyum köpük gibi alüminyum ve bitki bazlı malzemelerle inşa edilen Couch in an Envelope, yüzde 100 geri dönüştürülebilir özelliğe de sahip.

Yapım aşamasında ayrıca bir alete gerek olmadan rahatça kurulabilen tasarım, bu sayede kolayca sökülüp paketlenebiliyor. Düz paket yapısı sayesinde kolayca katlayabilmesinin yanı sıra kullanıcılarına da herhangi bir taşınma durumunda seyahat kolaylığı sağlıyor.

Panter&Tourron Tasarımcısı ve Ortak Kurucusu Stefano Panterotto, “Bir kanepe tasarlanırken, öncelikli olarak malzeme bileşimini basitleştirmek, ağırlığı, sökme ve daireselliği öncelikli hale getirmek istedik,” ifadelerini kullandı. Panterotto ayrıca ürünün yüzde 100 geri dönüştürülebilir olmasından dolayı çevreye karlı sorumlu olduklarının ve bu konuda farkındalık yaratmak istediklerinin de altını çizdi.

Kaynak