Ev sahibi ülke rolünden yararlanan Mısır, ortaklıklar yoluyla yatırımın daha önce tahmin edilenin çok ötesinde arttığını gördü.

Mısır, COP27’ye ev sahipliği yapan ülke statüsünü, kendi Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi’nin BM etkinliğinde imzalanan ve kümülatif olarak 83 milyon $’a ulaşacak olan dokuz anlaşmayı duyurmasının ardından büyük yararı için kullanıyor.

Ağustos ayında Mısır hükümeti The National gazetesine 25 milyar dolar değerinde yalnızca beş anlaşma imzalamayı düşündüğünü söylediği için bu başarı hedefini aşıyor. 

Hidrojen ve amonyak ön ve merkez

İmzalanan anlaşmalar arasında, bölgede hidrojen ve amonyak kapasitelerinin geliştirilmesine yardımcı olacak uluslararası enerji şirketleriyle yapılan anlaşmalar yer alıyor. Aslında, hep birlikte, yeni tesisler 2,7 milyon ton hidrojen ve 7,6 milyon ton yeşil amonyak üretimini sağlayacaktır.

Yeşil amonyak, tarım için gübre yapmak için yaygın olarak kullanılır ve hidrojen kullanımı yoluyla nitrojeni havadan ayırma işlemiyle yapılabilir. 

En büyük projeler arasında, Abu Dabi merkezli yenilenebilir enerji şirketi Masdar ile iki Mısırlı ortak, Infinity Power Holding ve Hassan Allam Utilities arasındaki ortak çaba olan iki gigawatt’lık bir hidrojen tesisi yer alıyor. Tesisin 2026 yılına kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. 

Bu hafta için imzalanan toplam 83 milyon doların %20’si doğrudan nakit, geri kalanı ise teknoloji transferleri şeklinde gelecek. Nihai yatırımlar yapılmadan önce, ilgili şirketlerin söz konusu projelerin uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalar yapması gerekecektir. 

Bu hamleler, Mısır’ın bölge için yeşil bir hidrojen merkezi olma hedefiyle uyumludur. Ayrıca zaman ilerledikçe yenilenebilir enerjiye daha bağımlı hale gelmenin yollarını arıyor. 2019 yılında ülke, enerjisinin %11’ini yenilenebilir kaynaklardan elde etti. 2035 yılına kadar bu rakamı %42’ye çıkarmayı hedefliyor. 

Kaynak