Küresel Plastik Anlaşması görüşmeleri öncesinde Kanadalı sanatçı Benjamin Von Wong, Fransa’nın Paris kentinde “The Perpetual Plastic Machine” adlı anıtsal sanat eserini sergiliyor.

Greenpeace, Paris’te plastik atıkların ortadan kaldırılmasına ilişkin görüşmelerle aynı zamana denk gelecek şekilde bir petrol kuyusunun önünde şişeleri çalkalayan bir makine şeklindeki bir sanat eserini tanıttı.

Kanadalı sanatçı Benjamin Von Wong Cumartesi günü Seine Nehri kıyısındaki 5 metre yüksekliğindeki çalışmasının fosil yakıtlar ile plastik kirliliği arasındaki bağlantıyı gösterdiğini ve bunun önümüzdeki kırk yılda üç katına çıkabileceğini söyledi.

Her yıl üretilen 460 milyon ton plastiğin geri dönüştürülen atığının yalnızca yaklaşık yüzde 9’u ile BM tarafından organize edilen Plastik Kirliliği Konusunda Hükümetlerarası Müzakere Komitesi (INC-2), daha fazlasını ortadan kaldırmak için yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma hedefliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna Cumartesi günü Birleşmiş Milletler’den alıntı yaparak, “Harekete geçmezsek, 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik olacak.”

Fransa Cumartesi günü müzakerelerin açılış törenine ev sahipliği yaptı. Teknik tartışmalar Pazartesi-Cuma günleri arasında yapılacaktır.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) geçen yıl, küresel plastik atığın 2060 yılına kadar üç katına çıkabileceğini söyledi. Ancak Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) bu ay, ülkelerin mevcut teknolojileri kullanarak 2040 yılına kadar plastik atık miktarını yüzde 80 azaltabileceğini ve büyük politika değişiklikleri yapmak.

Greenpeace’in web sitesine göre sanatçı Von Wong, “Bu makinenin, bu sorunun aciliyetinin gözü kara bir görsel hatırlatıcısı olarak hizmet edeceğini umuyoruz” dedi.

Paris ayrıca Cuma günü TotalEnergies’in yıllık genel toplantısında iklim kampanyacıları tarafından protestolara sahne oldu.

Kaynak