Yılın başında telefonun bildirim ekranında beliren “⚠️” simgesi yalnızca acil durum uyarısı anlamına geliyordu. Ancak bu simgenin artık bambaşka bir anlamı daha var. Çünkü piyasaya 2020’de çıkan fakat bu yıl popülerlik kazanan BeReal uygulaması, kullanıcılara üçgenin içine yerleşmiş ünlem işaretiyle birlikte “Fotoğraf çekmek için 2 dakikan var” diyor. Peki, BeReal, 2022’de 53 milyon indirmeyle elde ettiği yükselişi 2023’te de sürdürebilecek mi?

Hem ön hem de arka kameradan fotoğraf çekebilmek için küçücük bir pencere sunan fotoğraf paylaşım uygulaması BeReal, sadelik, gerçeklik ve özgünlük hedefiyle Instagram ve TikTok’tan bıkmış sosyal medya kullanıcılarını büyüledi. Kullanıcıların iki dakikalık süre içinde gönderi paylaşması gereken uygulamada paylaşım yapana kadar başkalarının gönderilerini görmek mümkün değil. Kendisi de bir BeReal kullanıcısı olanteknoloji muhabiri Elena Cavender, uygulama hakkındaki deneyimlerini, gözlemlerini ve öngörülerini şöyle aktarıyor:

  • Arkadaşlarımın günlerindeki sıradanlıkları görmekten ne kadar keyif alsam da BeReal kullanmayı sürekli bildirim gönderdiği için Ekim sonunda bıraktım. Uygulama, gönderi paylaşmanız ve arkadaşlarınızın paylaşımlarına anında açıp bakmanız için gün içinde sizi bildirim yağmuruna tutuyor.
  • BeReal, bu yaz Z ve Y kuşağı kullanıcılar arasında gerçekten ilgi görmeye başladığında, insanların uygulamayı kullanma biçiminde değişiklik fark ettim. Platforma daha fazla insan katıldıkça ve BeReal çevreleri büyüdükçe, bazı kullanıcılar günlerinin en önemli saatlerinde paylaşım yapmaya başladılar. İnsanların paylaşım yapmaya başlama şekliyle birlikte uygulama kendiliğinden cazibesini artırdı.
  • BeReal kullanmanın en bariz nedeni gün boyunca arkadaşların ne yaptığını görmek. Ancak bundan sıkılan kullanıcıların kalbini yeniden kazanmak isteyen uygulama “Anılar” özelliğini devreye soktu. Snapchat’e benzer şekilde BeReal, önceki gönderileri “Anılar” kısmına kaydediyor. Böyleye geriye dönüp bakıldığında kullanıcıların her gün ne yaptığını görmesi mümkün oluyor.
  • Uygulamayı özellikle “Anılar” için kullanmaya karar verenler, gönderilerini her gün hatırlamak istedikleri şeylere göre düzenleyebiliyor ve tüm bu anları tek bir yerde saklayabiliyor. Sonuç olarak BeReal, şu anda yılın başında ve ortasındaki kadar hızlı kullanıcı elde edemiyor olsa da kendini güncelleyerek modern çağın yeni günlük tutma biçimi olacak gibi görünüyor.

Kaynak

Gülnur Genç