Oxford Sözlüğü ilk kez yılın kelimesini oylamayla belirledi. ‘Goblin Mode’ (Goblin Modu) oyların yüzde 93’ünü alarak yılın kelimesi oldu.

Çizim: Esma Blegvad/The Guardian

Diğer iki kelime, tercümeye ihtiyaç duymayan ‘Metaverse’le kelimeden çok bir hashtag’le kullanılarak dayanışmayı ifade eden ‘#IStandWith’ (#Yanındayım).

Ancak birincilik büyük farkla Goblin Modu’nun oldu.

Goblin, yani cin!

Google’a ‘goblin‘ yazıp görsel araması yaptığınızda karşınıza ‘cin‘ çıkacak.

Vikipedi’nin goblin tanımı şöyle: Kötü ruhlu, huysuz, zararlı, tuhaf-çirkin vücutlu, ‘cin ahalisinden bir hayalet türü.’ Ancak ‘cin’ daha çok dini bir sembolken, ‘goblin’ kökleri Avrupa’ya dayanan folklorik bir kavram.

Peki goblin modu ne anlama geliyor?

Kelime, daha doğrusu kavram, ‘dış dünyaya en iyi yüzlerini göstermek zorunda olan insanların bunalmışlık hissini ve buna verdikleri tepkiyi’ yansıtıyor.

Goblin modundaki insan, sosyal normlara göre hareket etmeyi reddediyor, tembellik yapmaktan, toplumun dayattığı sorumlulukları yerine getirmemekten eskisi gibi rahatsızlık duymuyor.

Kısacası, ‘pandemide salanlar’ bir daha toparlanamadı, daha doğrusu toparlanmayı reddiyor! Dışarıdan derbederlik gibi görünse de ‘goblin modu’ndaki kişi halinden şikayetçi değil, aksine nihayet kafasına göre takılmaktan gayet memnun.

2009’da Twitter’da kullanıldı

Goblin modu’, son bir iki yıldır yaygın olarak kullanılsa da ilk kez 10 Şubat 2009’da, Twitter’da @jenniferdujour tarafından kullanıldı.

Kullanıcı, “Dün gece hiperaktif goblin modundaydım. Sanki bir torba şeker yemiş gibiydi, üstüne birkaç kutu red bull içmiş gibiydim” yazmıştı.

Bazı popüler kültür sitelerine göre, argoda kovboy kızı seks pozisyonuna da ‘goblin modu’ deniyor.

Oylama için dünya çapında 340 binden fazla kişi oy kullandı. Oxford Languages’in başkanı Casper Grathwohl, bu sayının kendilerini şaşırttığını söylüyor: “Halkın sürece dahil olmaktan memnuniyet duyacağını tahmin ediyorduk ama bu kadar yüksek bir katılım beklemiyorduk.”

Grathwohl’a göre, insanlar BeReal gibi sosyal medya platformlarıyla Instagram’daki ‘ideal dünya’ya tepki gösterdi ve goblin modunu göstermekten çekinmedi.

Kaynak

Gülnur Genç