İç sesi yazıya dönüştürebilen aygıt geliştirildi

ABD’de bilim insanları, iç sesi algılayarak yazıya dönüştürebilen bir aygıt geliştirdi. Bu aygıt yanağa ve çeneye değen elektrotlarla algılıyor. Bu elektronlar, iç sesin tetiklediği sinyalleri algılayarak kendi yapay zeka sistemine aktarıyor, daha sonra bu sistem seçtiği sinyalleri kelimeler ile ilişkilendirerek yazı haline getiriyor.

İnsan gözüyle saptanamayan iç ses, gırtlakta oluşan kas hareketleri ve titreşimler yoluyla kendini belli ediyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) internet sayfasındaki açıklamaya göre, MIT’e ait Media Lab’ta geliştirilen ve “AlterEgo” adı verilen giyilebilir aygıtta, yanağa ve çeneye değen elektrotlar bulunuyor. Ayrıca araştırmacılar, , AlterEgo’nun saptayabildiği ve tanıyabildiği kelime sayısını artırma çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan araştırmalarda geliştirilen AlterEgo’ nun iç sesi algılaması ve yazıya dönüştürme başarısından memnun. Sistemin doğruluk oranı yüzde 92 ve zamanla bu yüzdeliğin artacağı belirtiliyor.

Şuan Google’un sesi yazıya çevirme uygulamasının doğruluk oranı ise yüzde 95 civarında. AlterEgo’ nun da bu yüzdeliğe yaklaşacağı düşünülüyor.

AlterEgo’nun geliştirilmesiyle, insanlar Google’un Assistant, Apple’ın Siri’si gibi yapay zeka yardımcılarıyla sessiz şekilde iletişim kurabilecek.

Araştırmayla ilgili makale Tokyo’da düzenlenecek bir teknoloji konferansında sunulacak.

Kaynak için tıklayınız.