Tüm dünyada yaşanan Coronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de de kısa bir süre önce ilkokul ve liselerde olduğu gibi üniversite öğrencileri için de online eğitim sistemi başlatıldı. Ancak bu köklü değişim öğrenciler açısından belli adaptasyon sorunları doğurabilecek nitelikte. Yaşanan bu pandemik kriz sürecinde üniversite öğrencilerinin akademik başarılarını ve psikolojik iyi-oluşlarını dengede tutabilmeleri adına dikkat edilmesi gereken bazı konular var.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Psikoloji Lisans Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Anıl Özge Üstünel ve Araştırma Görevlisi Aliye Güçlü Erçin tarafından üniversite öğrencileri için belirlenen tavsiyeleri PR Outlet Plus ekibi olarak biz de sizler ile paylaşmak istedik.
- Kendine Zaman Ver
Büyük bir değişim ve belirsizlik sürecinden geçiyoruz. Bütün üniversiteler bu değişime adapte olabilmek için gerekli tüm çabayı sarf ediyorlar. Bu durumun ilk kez deneyimlendiğini kendinize hatırlatmalısınız. Gerçek şu ki, bazı üniversiteler altyapısal olarak zorluk yaşasa da hem kendinize hem de diğerlerine zaman tanımanız yaşanan sürece alışmanıza yardımcı olacaktır.
- Online Kal
Eğitim görevlileri ve öğretmenlerin ile iletişimi sınırlandırman kendini yalnız hissetmene neden olabilir ya da akademik başarını olumsuz anlamda etkileyebilir! Yaşadığın herhangi bir problemde öğretmenlerine danışabileceğini unutma.
Okulunda yer alan online sistemdeki ders duyurularını ve materyallerini sık sık kontrol et. Düzenli katılım motivasyonunu artıracak ve daha rahat öğrenmeni sağlayacak.
Sosyal mesafelendirme olsa da bu süreçte sınıf arkadaşlarınla ‘’Skype’’, ‘’Zoom’’, ‘’Facetime’’ gibi birçok online platform ile iletişimini sürdürmek adaptasyonunu artırabilir.
- Kendini Organize Et
Öğretmenlerin fiziksel olarak bir süre sınıfta yer alamayacak olsa da odağını kaybetmemek ve öz disipline sahip olmak senin elinde. Ders saatlerini düzenli olarak takip edebilir ve kendini buna göre organize edebilirsin.
- Rutinlerini Belirle
Derslerine odaklı kalmak bu süreçte hem kendi hem de diğerlerinin sağlığı konusunda endişelenirken zor olabilir. Ancak belirli bir rutine ve günlük plana sahip olmak size kontrol hissi vereceği için bu kaygı ve stresle başa çıkma konusunda yardımcı olabilir.
Online ders planını bu rutinin bir parçası haline getirebilir, ders saatlerin ve ödevlerin için kendine bir hatırlatıcı kurabilirsin. Arkadaşlarınla konuşmak, egzersiz yapmak gibi birçok aktiviteyi rutinlerine dâhil edebilirsin.
- Ara Ver
Çalışırken düzenli aralar vermek odaklı kalmanı ve sıkılmamanı sağlar. Ancak bu aralarda ders ile ilgili materyalleri düşünmekten tamamen uzak kalmalısın. Zihnini rahatlatacak ve keyif aldığın şeylere vaktini ayırmalısın. ‘’Pomodoro tekniği’’ bu konuda sana yardımcı olabilir. Bkz: Pomodoro tekniği
- Medya Takibini Sınırlandır
Sosyal medyaya ve haberlere çok fazla maruz kalmak stres ve kaygı düzeyini artırabilir, dikkatini büyük ölçüde dağıtabilir. Bu nedenle gün içerisinde belli aralıklarla güvenilir kaynaklardan haberleri takip etmen ruhsal sağlığını sürdürmede çok önemli bir yere sahip.
- Duygusal Tepkilerini Gözlemle ve Yönet
Şu an en önemli konu fiziksel ve ruhsal sağlığın. Kaygılı, gergin, huzursuz, karışık, üzgün hatta korkmuş hissedebilirsin. Duygusal reaksiyonların günden güne farklılık gösterebilir. Tüm bunları hissetmenin bu süreçte normal olduğunu kendine hatırlatmalısın. Hislerini gözlemleye çalış. Unutma ki yalnız değilsin. Bu süreçte sevdiklerinin desteğini alarak ve onların yanında olarak bu duygularla başa çıkabilirsin. Duygularını gözlemleyebildiğin anda onları yönetecek en etkili yöntemi bulabilirsin. Resim yapmak, yazmak ya da müzik dinlemek gibi yaratıcı aktiviteler duygularını dışa vurmada önemli bir yere sahip. Egzersiz yapmak, meditasyon, mindfulness veya nefes egzersizleri zihnini rahatlamaya yardımcı olabilir.
- Sosyal Ayrımcılık ile Savaş
Tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan ciddi bir krizin içindeyiz. Belli sosyal grupları suçlamak ve etiketlemek (stigmalar) kimseye yardımcı olmayacaktır. Stigmalar sadece korku ve öfkeye neden olur. Şu anda birbirimize destek olma ve işbirliği yapma zamanı.
- Umutlu Olmaya Devam Et
Umut, zor ve belirsiz zamanları atlatmaya yardımcı olan bir duygudur. Bu süreçte psikolojik olarak sağlıklı kalmak ve direnç kazanabilmek için umut duygusunu sürdürmek çok önemli bir yere sahip. Bu krizin de geçeceğini ve hayatın tekrar normale döneceğini kendine sık sık hatırlatmayı ihmal etme.
Coronavirüs ile ilgili kaygılarla baş etme önerileri ve uzaktan eğitimde odaklanma / performans kaygısı üzerine daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz:
https://www.bilgi.edu.tr/tr/yasam/birim-ve-hizmetler/psikolojik-danismanlik/covid19-ve-ruh-sagligi/