533 milyon Facebook kullanıcısının verileri çevrimiçi olarak yayınlandı. Bilgi güvenliği uzmanlarına göre, sızdırılan veriler siber suçlarda kullanılabilir. 

533 milyon Facebook kullanıcısının telefon numaraları, tam adları, e-posta adresleri ve verileri Cumartesi günü çevrimiçi olarak sızdırıldı. 106 farklı ülkeden 533 milyon kullanıcının verisi bilinmeyen bir bilgisayar korsanları forumunda yayınlandı. Verilerin bir yıldan eski olduğuna yönelik bilgiler olsa da, güvenlik uzmanlarınca bu bilgiler suçlular tarafından kimlik dolandırıcılığı yapmak için kullanılabilir. Yayınlanan veriler Birleşik Devletlerden 32 milyon, Birleşik Krallık’tan 11 milyon ve Hindistan’dan 6 milyon kullanıcının bilgilerini içeriyor.

Facebook Sızıntıyı Küçümsedi

Liz Shepherd [Facebook sözcüsü] attığı tweet’de “Bu daha önce 2019’da bildirilen eski veriler, bu sorunu Ağustos 2019’da bulduk ve düzeltttik” açıklamasını yaptı.

İsrail kökenli bilgi güvenliği ve siber suç uzmanı Alon Gal, Shepherd’in sızıntı ile ilgili yaptığı açıklamaya şüpheyle yaklaştığını belirtti. Gal, gerçekleşen ihlal hakkında “Kötü aktörler kesinlikle bilgiyi sosyal mühendislik, dolandırıcılık, bilgisayar korsanlığı ve pazarlama için kullanacaklar” diye tweet attı. 

Bu olay Facebook’un yaşadığı ilk veri sızıntısı değil. Ukraynalı siber tehdit araştırmacısı Bob Diachenko’ya göre Aralık 2019’da 267 milyon Facebook kullanıcısının kullanıcı kimliği, telefon numaraları, ve isimleri ifşa edildi. Bu verilerin de siber suçlular tarafından toplandığını inanılıyordu. 2018 yılında ortaya çıkan bir olay ise İngiliz siyasi danışmanlık firması olan Cambridge Analytica’nın milyonlarca Facebook kullanıcısının verilerini toplaması. Bu olay üzerine Facebook 2019 yılının Temmuz ayında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından veri gizliliği ihlali sebebi ile 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. 

Kaynak için tıklayınız.