2012 yılında Fransız prestij gazetesi Le Monde, teknoloji devleri Google, Amazon, Facebook ve Apple’a atıfta bulunmak için “GAFA” terimini icat etti.

Çoğunlukla kıta Avrupa’sında kullanılan GAFA terimi, hem bazı çok büyük şirketler için uygun bir kısaltma olarak hem de dijital iş dünyasında yeni bir tür sorunu tanımlamak için İngilizce konuşan basında ilgi görmeye başladı. İşte bu teknoloji devlerinin izlediği bazı PR stratejileri:

Boyut

Her yorumcunun bu konunun ölçeğini açıklamanın en sevdiği bir yolu vardır – örneğin: çevrimiçi ABD perakende satışında harcanan her 100 dolar için 49,10 dolar Amazon’dan geçiyor. Veya: Her 100 internet aramasından 92’si Google’ı kullanıyor – bu aynı zamanda akıllı telefon işletim sistemlerinin %75’ine sahip. Google’da arama dediğiniz bir şeyi yaparak muhtemelen bu sayfaya ulaştığınız dilbilimsel gerçeği bir düşünün!

Bu bir sorun mu?

Bu “teknoloji dörtlüsü” nün dijital manzaramıza hâkim olması bir sorun mu? Kısa cevap, yakın zamana kadar hayır oldu. Google aramaları doğru ve hızlıdır. Amazon’un müşteri hizmetleri efsanevidir. Facebook gerçekten tek noktadan sosyal ağ sağlar. Ve tabii ki, Apple gerçekten mükemmel ürünler yapıyor. Ancak büyük boyutla birlikte büyük bir inceleme yapılır ve itibar hızla çözülebilir.

Büyük Kapsam Büyük Sorumluluk Demektir

Google’ın acımasız tavrı ve rekabeti kazanması, ona Silikon Vadisi’nde veya başka herhangi bir yerde çok az sempatizanı kazandırdı. Amazon’un işçilerine kötü muamelesi modern folklora çoktan girdi. Facebook, PR isabetinin ardından, birden fazla güvenlik ihlali ve milyonlarca kullanıcıdan toplanan kişisel verilerin açık bir şekilde satılmasıyla saldırıya uğradı. Apple’ın yağmacı üretim politikaları yoğun odaklanma ve öfke alıyor.

Sonuç olarak, belki kulağı tırmalayacak ya da inanılması güç gelecek ama GAFA, gezegendeki en az güvenilen varlıklar arasında yer alıyor ve Amerikalı kullanıcıların yalnızca %14’ü Facebook’un gizliliklerine saygı duyduğuna inanıyor (en yüksek puan alan Amazon yalnızca %32 alıyor). 

Adalet Bakanlığı (DOJ) büyük bir anti tröst soruşturması açıklarken, Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Temmuz 2019’da Facebook’a kullanıcıların verilerini koruyamadığı için 5 milyar dolar para cezası verdi. Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi, GAFA’ya karşı bir antitröst soruşturması başlattı. Ben bu sözleri yazarken ABD başkan adayları Bernie Sanders ve Elizabeth Warren, politika platformlarında GAFA eleştirisini temel unsurlar haline getirdiler.

Ayrılmak Zordur

Hal böyle iken bugün GAFA’dan vaz geçebiliyor muyuz? Tabi ki de hayır ya da çok azımız. Bunun en temel sebebi ise GAFA’nın insanlara sunduğu hizmetler ve değerlerdir. Bu yüzden her zaman şirketinizin topluma sunduğu değere odaklanmayı asla ihmal etmeyin.