Popüler mesajlaşma uygulaması Signal, şu ana kadar CEO’luk görevini yürüten Moxie Marlinspike’nin istifa ettiğini duyurdu. Marlinspike, yayınladığı blog paylaşımında yaklaşık 10 yıldır Signal’i geliştirmek için çalıştığını ve dört yıl öncesine kadar uygulamanın kodlarından sunucu işlemlerine kadar her şeyi tek başına yürüttüğünü söyledi.

Son dört yılını bu durumu değiştirmek için harcadığını ifade eden Moxie Marlinspike, istediği başarıya ulaştığını ve artık durumların çok farklı olduğunu açıkladı. Signal’in tasarımcıdan mühendise, destek personeline kadar 30 kişilik bir ekipten oluştuğunu belirten Marlinspike artık nadiren kod yazdığını ve CEO’luğu bırakmaya hazır olduğunu aktardı.

Yeni Signal CEO’su: Brian Acton

İlk sürümü 2014 yılında yayınlanan, 2018’den sonra ise Signal Vakfı bünyesinde faaliyetine devam eden platform yeni CEO arayışına başladı. Bu süre zarfında ise geçici CEO olarak Brian Acton atandı. Moxie Marlinspike ile birlikte 2018’de Signal Vakfı’nı kuran Brian Acton, aynı zamanda aylık 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp’ın da kurucu ortağı.Description: OS X:Users:Shahbaz:Desktop:whatsapp-kurucusu-brian-acton-signal-gecici-ceosu-oldu-1.jpeg

WhatsApp’ı girişimci arkadaşı Jan Koum ile kuran Brian Acton, uygulamayı 2014 yılında Facebook’a (yeni adıyla Meta) 19,3 milyar dolara sattı. 3 yıl WhatsApp’ta çalışmaya devam eden Acton, Signal Vakfı’na vakit ayırmak üzere 2017’de istifa etti. Gizlilik politikası konusunda Facebook ile fikir ayrılığına düşen Jan Koum da Acton’dan sonra görevi bıraktı.

Marlinspike yönetim kurulunda kalacak

Moxie Marlinspike, Signal CEO’luğunu bıraksa da yönetim kurulunda kalmaya devam edeceğini açıkladı. Brian Acton’un başa geçmesi hakkında da, “Onun göreve bağlılığına ve ekibi rahatlatma konusundaki becerilerine sonuna kadar güveniyorum.” yorumunu yaptı.

Moxie Marlinspike en son Signal’in en büyük rakiplerinden Telegram’a yönelik sert açıklamalarıyla gündeme geldi. Uygulamada varsayılan olarak uçtan uca şifreleme özelliği olmamasını eleştiren ünlü girişimci, Telegram’ın “şifreli mesajlaşma yazılımı” olarak anılmasını saçma bulduğunu dile getirdi.

Signal Vakfı; WhatsApp, Facebook Messenger ve Skype tarafından kullanılan Signal Protokolü şifrelemesinin geliştiricisi. Ayrıca bu protokolün kod yazarları arasında Moxie Marlinspike de var.

Sevinj Rustamkhanli

11833002

Kaynakça

https://shiftdelete.net/whatsapp-kurucusu-brian-acton-signal-gecici-ceosu-oldu

Sevinj Rustamkhanli