Korkunç bir çevre siciline sahip küresel bir parya olmasına rağmen, Venezüella cumhurbaşkanı BM konferansını diplomasi için bir sahne olarak kullandı.

BM iklim konferansları – şu anda Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde COP27 adıyla yapılan konferans gibi – tuhaf yatak arkadaşları edinebilir. Dünyayı birleştiren bir kriz karşısında telaş içinde kişinin kendi dar çıkarlarını aşması ya da durumu kendi çıkarları için kullanması doğaldır. 

Bir lider – Venezuela’nın çok kötülenen başkanı Nicolás Maduro – Batılı liderler tarafından dışlanarak veya görmezden gelinerek geçen ve onu sosyalist bir ideolog olarak itibarsızlaştıran ve onu yozlaştıran sosyalist bir ideolog olarak itibarsızlaştıran yıllarca geçirdikten sonra, olayı küresel sahnede yeniden kabul için bir hazırlık alanı olarak kullandı. seçim süreci. Bu görüşe uygun olarak, Batılı güçler ulusunu ekonomik olarak izole etmeye çalıştı.

Ayrıca konferansın ruhuna aykırı olarak- Venezuela dünyanın en büyük fosil yakıt ihracatçılarından biri ve Maduro’nun kendisinin de oldukça kötü bir çevresel sicili var.

Planlanmamış toplantılar

Bu haftanın sürprizleri arasında, yüksek profilli Amerikan iklim baş elçisi John Kerry ile bir etkileşim vardı. Maduro, Washington’da istenmeyen kişi olduğundan, yollarının kesişmesi şaşırtıcıydı.

Yanıt olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kerry’nin Maduro ile görüşmesinin “çok fazla planlanmamış bir etkileşim” olduğunu söyleyerek toplantıyı yalnızca küçümsedi. Başka bir gözlemci, “Acil tepkim, ‘Dünyanın en kötü iklim suçlularından biri, iklim krizini ele almak için düzenlenen bir zirvede ne yapıyor?’ oldu” yorumunu yaptı.

Maduro, Kerry’nin yanı sıra Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Portekiz başbakanı António Costa ile de görüldü.

Dışlanmış olarak geçen yıllara rağmen, görünüşe göre Ukrayna’daki savaş Maduro’nun küresel sahnedeki kaderini değiştirmiş. Rusya’nın işgalinden sonra, Putin Avrupa’yı besleyen gaz musluğunu kapatırken, bu enerji zengini saldırgan bir dizi ekonomik yaptırımla hedef alındı.

Uzun süredir Maduro’nun en büyük jeopolitik düşmanları olan Amerikalılar, istikrarlı bir enerji arzını destekleme çabasıyla Venezuela’ya karşı bir sitem başlattı ve işgalden bu yana Güney Amerika ulusuna iki kez temsilci gönderdi.

Maduro, küresel sahnede yeni önemli rolünü sergilemek için sahne olarak COP27’yi kullanıyor gibi görünüyor.

Kaynak