Fransa, ülkede geri dönüşümü teşvik etmeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor

1 Ocak 2023’ten itibaren, Fransa’daki fast-food restoranları, ülkede geri dönüşümü teşvik etmeye yönelik en son önleminin bir parçası olarak artık müşterilere tek kullanımlık tabak, bardak ve mutfak eşyalarının kullanımını yasaklayacak.

AFP’ye göre, ülkedeki fast-food restoran zincirleri, uygun, tek kullanımlık ambalaj ve gereçler kullanımıyla bağlantılı birçok iş modelini büyük ölçüde değiştirmeye hazır olan yeni yasanın beklentisiyle aylardır hazırlanıyor.

Fransa’da yılda altı milyardan fazla öğün hizmet veren ve bu süreçte 180.000 ton atık üreten tahminen 30.000 fast-food satış noktası bulunuyor. Bu nedenle, Zero Waste France’dan Moira Tourneur’e göre yasak “insanlar için somut bir fark yaratabilir”.

Ancak, bu yasala düzenlemeyi tüm şirketler desteklemiyor. Avrupa Kağıt Ambalaj İttifakı (EPPA), tek kullanımlık kapların çoğunun yenilenebilir malzemelerden yapıldığını ve Avrupa Birliği genelinde %82’lik bir geri dönüşüm oranına sahip olduğunu ileri sürerek bu hareketten duyduğu hoşnutsuzluğu dile getiren topluluk ayrıca, çok amaçlı kapların ve ambalajların gerekli şekilde yıkanmasının, çevreye fayda sağlama birincil amacına aykırı olarak daha fazla enerji ve su tüketebileceğini söylüyor.

Restoranların ileride karşılaşabileceği bir sorun, tüketiciler arasında yeniden kullanılabilir sofra takımları konusunda farkındalık eksikliğidir. Bazı satış noktaları, müşterilerin genellikle çok amaçlı bardakları alıp götürdüklerini veya yeniden kullanılabilir sofra takımlarını iade etmek yerine farkında olmadan çöp kutusuna attıklarını belirtti. Son olarak, bu dönüşüm sonrası oluşabilecek bir diğer risk ise, genellikle tek kullanımlık kağıt ve kartondan daha maliyetli olan, çok kullanımlı gereçler ve ambalaj satın almanın ek maliyetleri olabilir. Henüz hiçbir tedarik zincirinde fiyatlarına yansıtılmamış olsa da, önümüzdeki yıl, maliyet artışının ürünlere yansıtılma ihtimali, müşterilerin kafasında bir olasılık olmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak, fikirlerini paylaşan Subway’den bir sözcü aylarca süren testlerin ardından markanın, tüketicileri yeni sofra takımlarını yeniden kullanmaları konusunda bilgilendirmek için bir “halkı bilinçlendirme çabası” ile liderlik etmesi gerektiğini hissettiğini, örneğin kendi restoranlara bilinçlendirici posterler astığını söyledi.

Paris’te faaliyet gösteren McDonald’s mağazalarından bir yetkili ise, müşterilerin yeniden kullanılabilir tabakları, çatalları ve bıçakları çöp kutusundan ayırmasını sağlamak için şubenin ek personel alması gerektiğini söyledi.

Kaynak

Gülnur Genç