Suudi Arabistan, çok uzun yıllardır ilginç bir yasakla gündeme geliyordu. Elbette ‘’kadınların araba kullanmasına’’ izin verilmemesinden bahsediyoruz. Öyle ki Suudi Arabistan, Dünya’da kadınların araba kullanamadığı tek ülkeydi. 2017 yılının son çeyreğinde yayınlanan kararname ile beraber, 2018 yılında kadınların araba kullanmasına izin verileceği açıklandı.

Orta Doğu’da da varlığını sürdüren Japon otomobil markası Nissan ise Arabistan’da aynı dönemde yaptığı bir PR kampanyası ile yasağın kalkacak olmasını iyi bir fırsat olarak kullandı.

Arabistan’da araba kullanmak isteyen kadınların önünde, yasağın dışında bir engel daha vardı: ailelerindeki erkeklerin tepkisi. Hatta bu sebeple çoğu Arap kadını ehliyet alma konusunda çekimserdi.

Nissan’ın PR kampanyasının ilk ayağı burada devreye girdi. Nissan Arabistan’daki birçok kadını, ehliyet kursu vermek üzere merkezlerine çağırdı. Aracın içinde, kurs eğitmenini bekleyen kadınlar büyük bir sürprizle karşılaştı çünkü yanlarına oturan kurs eğitmeni onları desteklemek için gelen kendi babaları, kocaları veya abileriydi. Bu olay bir video olarak Nissan’ın sosyal medya hesaplarında #SheDrives etiketiyle paylaşıldı. Video oldukça yankı uyandırdı ve beğeni aldı.

Kampanya bu video ile sınırlı kalmadı. Nissan, kadınlara araba kullanma hakkının verilmesini kutlayan görseller üretip bunu sosyal medya ve basılı medyada paylaştı. Sosyal medya hesaplarında, kadınlar için araç kullanma eğitimi videoları yayınladı.

Kampanya Nissan’ın açıklamasına göre 190 ülkede haber oldu. Yayınlanan materyaller 10 milyonun üzerinde etkileşim aldı. 2018 yılında ise Cannes Lions’a göre, Gold Lion ödülü alarak yılın en iyi PR kampanyalarından biri olarak seçildi.

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız