İyi bir kariyere sahip olmak herkesin hayalidir. Dolayısıyla, bu hayale ulaşmak için herkes prestijli ve iyi eğitim veren bir üniversitede okumayı ister. Çünkü iyi bir eğitim sayesinde, mezun olduktan sonra, hem iş hem de MBA ve Master gibi imkanlara kolayca ulaşılabilir. Bunun sonucunda ise, sağlam bir kariyere sahip olmanın adımları atılır.

Bu tarz programlarda yer alan kişiler edindikleri yüksek kaliteye sahip eğitime ek olarak, kendi sektörlerinde uluslararası aynı zamanda lider bir çok yöneticiyle tanışma ve çalışma fırsatı bulurlar. Bu okulların eğitimini özel yapan şey de tam olarak budur. Fakat, son beş yıldır bahsedilen okulların yaptığı farklı bir uygulama var. O da, ders programlarına ekledikleri yeni ders: Mindfulness.

Mindfulness, kısaca bir tanıklık halidir. Tam açıklayacak olursak, 2500 yıllık bir Budist geleneğidir. Fakat, Batı’da, insan beynine ve sinir sistemine olan etkisiyle beraber bilimsel gerçeklerle kanıtlanmış bir yaşam biçimi olarak tanımlanmaktadır. Son 10 yıldır iş dünyasında kurumsal alanda da dikkat çeken ve bir çok uluslar arası şirket tarafından fonksyonel bir liderlik tarzı olarak kabul edilen Mindfulness artık popüler üniversitelerin de ders programında yer alıyor.

İş dünyasına başarılı ve güçlü lider adayları yetiştiren Business School’ların MBA programlarının liderlik temalı derslerinde son 5-6 yıldır Mindfulness dersi veriliyor ve uygulamaları gösteriliyor. Bill George’un ‘Otantik Liderlik’ dersi ile bu trend Harvard Business School’da başladı. NYU Stern School of Business’ın Mindfulness in Business Initiative (MBI)programı ile artan bir etki gösterdi. Sonrasında Amerika haricinde bir çok üniversite programlarında Mindfulness uygulamalarına yer verilmeye başlandı.


Önceden Mindfullness Bu kadar Değerli Peki Neden Şimdi Değeri Arttı?

Çünkü uluslar arası şirket CEO’ları başarılı bir yönetim için Mindfulness uygulamalarının gerekli olduğunu savunuyor ve şirketlerin çoğu bu alanda yatırım yaparken, bahsedilen bu şirketler için geleceğin liderleri olacak gençleri yetiştiren okullar da öğrencilerine bu imkanı mezun olmadan önce sağlamak istiyor.

Programın bir başka önemli katkısı, öğrencilerin sahip oldukları duygusal zekalarına sağladığı fayda ve kurumsal bir kriz anında hissedilen baskı ve stresi azaltmaya yarayan becerilerin gelişmesini sağlamasıdır.
Program boyunca pek çok meditasyon yöntemi öğrecilere veriliyor ve özellikle etkili iletişimin geliştirilmesi için Mindfulness dinleme derslerine yer veriliyor. Bu programların bir başka faydası da öğrencilerin çoklu iş yapma (multitasking) alışkanlığından zamanla kurtulması oluyor (bilimsel çalışmalar çoklu iş yapmanın verimliliği düşürdüğünü savunuyor).