Yüz tanıma projesinin yaratıcısı Çin, sistemini tüm ülkeyi kapsayacak şekilde geliştiriyor.

1 milyar 300 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, 2015’te başlattığı ulusal yüz tanıma projesini geliştirmeye devam ediyor. Projeyi geliştirme çalışmalarına devam eden Çin’in tek ana sorunu, birbirine benzeyen insan profillerinden oluşan yoğun nüfusu.

2015’ten itibaren özellikle Çin havayolu şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılan bu sistem, Kamu Güvenliği Bakanlığı bünyesinde merkezi Şanhay’da bulunan Isvision firması tarafından yürütülüyor.Sistemin ne zaman tamamlanacağına dair kesin bir tarih belirtilmezken, söz konusu bu sistemin kimlik fotoğrafı ile kameradan elde edilen fotoğraf ile eşleştirilmesi hedefleniyor.


Bu sistemin diğer bir hedefi ise; güvenlik kameraları, bulut veri tabanı ve bilgi merkezleriyle veri iletişimi yapacak ve talep edilen bilgiyi ülkede tüm ilgili yetkili birimlere dağıtması.

Ülkede yaygın olarak kullanılan bu sistem, hava şirketleri dışında banka ATM’leri, restoranlar, üniversitedeki öğrenci yurtları ve umumi tuvaletlerde kullanılıyor.

Aynı zamanda güvenlik riskleri oluşacağı uyarısında bulunan Çinli uzmanlar, bu yüz tanıma projesi sayesinde toplanan milyonlarca kişiye ait elde edilen kimlik bilgilerinin dijital ortama rahat bir şekilde aktarılması ihtimali konusunda düşünceli.

Ayrıca bu sistem ile trafik kurallarını ihlal eden vatandaşların önüne geçmeyi ve hızlı kimlik tespiti saptamayı hedefleyen uzmanlar, özellike ülkenin Şangdong, Hınan, Ciangsu, Guangdong eyaletlerindeki işlek caddelerde yol güvenliği ve kurallara uyulması maksadıyla kamera ve fotoğraf makinesinin bulunduğu yüz tanıma sistemi yerleştirerek, yaklaşık 15-20 dakika kadar kısa bir sürede herhangi bir ihlalde bulunan kişinin kimlik numarası,ev adresi gibi kişisel bilgilerine ulaşarak yaya geçidinin üzerine yerleştirilen ekrandan ‘trafik kurallarını ihlal etti’ uyarısıyla halka teşhir edileceğini açıkladı.

Kaynak için tıklayın