Geçtiğimiz günlerde Facebook tarafından duyurulan yüz tanıma özelliği Türkiye’de de kullanıma sunuldu. Sosyal medya devi, halihazırda varolan bu özelliğin geliştirilmiş versiyonunu kullanıma açmadan önce kısa bir bilgilendirme yazısı paylaştı.
Facebook tarafından paylaşılan yazıda, bu özellik sayesinde kullanıcıların etiketlenmediği fotoğrafların bulunarak kullanıcıya sunulması, profil fotoğraflarının çalınarak üçüncü kişilerce kullanılmasının önüne geçilmesi ve görme bozukluğu yaşayanların Facebook tecrübelerini iyileştirmesinin amaçlandığı belirtiliyor.
Tüm bu özelliklere ek olarak Missing Persons Advocacy Network (MPAN), Facebook’un yüz tanıma ve otomatik etiketleme teknolojisini kullanarak kayıp kişileri aramak için bir girişim başlattı. Girişim, kaybolan kişilerin kimliğini tespit etme ve bulma ümidiyle Facebook kullanıcıları tarafından yüklenen fotoğrafların ve videoların arka planlarını tarıyor.
Kampanya dahilinde teknolojinin kayıp kişileri tespit etmesi için her gün sosyal paylaşım sitesine yüklenen milyonlarca fotoğraf ve videodan yararlanılacak. Bir eşleşme gerçekleşirse, profil etiketlenecek ve MPAN bilgilendirilecek.
MPAN’ın kurucusu ve yöneticisi Loren O’Keeffe kampanya ile ilgili bazı açıklamalar yaptı: “Invisible Friends, yapay zekanın iyi bir amaç için işe koyulmasının yaratıcı bir yoludur ve insanların yapamadıkları bir işi gerçekleştirir. Haftalık milyarlarca gönderiyi araştırarak, sadece bu kayıp kişilerin harap aileleri için farkındalık yaratmakla kalmıyoruz, aynı zamanda belirsiz kayıplarına ve üzüntülerine son vermeyi umuyoruz. ”
Sosyal medyanın, daha çok olumsuz taraflarının görüldüğü, zararlarının konuşulduğu ve krizlerin yaşandığı son günlerde, böyle faydalı bir iş için kullanılması dijital dünya için gerçekten umut verici.