Sosyal izolasyonun zorunlu olduğu ve insanların birbirinden uzakta kalarak dijital araçlar ile iletişimde kaldığı bu dönemde, spor dallarının büyük çoğunluğunda da müsabakalar iptal edildi. Koronavirüs etkisinin bitmesi ile tekrar başlaması beklenen yarışmalarda ise durumdan etkilenmeyen tek alan e-spor oldu. 

Son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren e-spor, milyonlarca insanın ilgisini çekerken, koronavirüs dönemi ise alanın büyümesi adına katalizör etkisi gösterdi. Bilgisayarlar üzerinden internet bağlantısı ile oynanabilen e-spor maçları, bu süreçte devam ederek hem pek çok farklı spor izleyicisi için alternatif yarattı, hem de kendisi açısından farkındalığını artırmış oldu. Koronavirüs ile hızla artışa geçen video oyun kullanımı, e-spor için de hem oyuncu hem de izleyici açısından katkı yarattı. Farklı e-spor oyunlarının hem devam eden turnuvalara yaptıkları yatırımlar, hem de döneme özel aktiviteler ile dikkati artırması da katkı sağlayan faktörlerden birisi oldu.

2019 yılı verilerine göre 2020 yılında e-spor izlenme sayılarında aynı döneme göre %300’e varan artış yaşandı. Bu da sektörün klasik büyüme hızının iki katından fazlasına çıkmasına neden oldu. Koronavirüsün e-spor’a bir diğer faydası da izleyici kitlesinin çeşitlenmesi konusunda oldu. Genellikle genç nesiller tarafından takip edilen bu alan, pandemi süresince daha yaşlı hedef kitlesine de ulaşma imkanı bularak yayılmasını da artırdı. Sürecin devam etmesi e-sporun izleyici kitlesinin artması açısından katkıyı devam ettirmesi anlamına gelirken, alana ilgi duyan yeni oyuncuların da profesyonelleşmesi ve alanın daha güçlü bir yapıda koronavirüs döneminden çıkması bekleniyor. 

Kaynak https://www.theguardian.com/sport/2020/apr/11/esports-ride-crest-of-a-wave-as-figures-rocket-during-covid-19-crisis