Pantene tarafında sular henüz durulmadı. Yaşam Boyu Onur Ödülü‘nün İbrahim Tatlıses’e verilmesiyle alakalı marka tarafından yapılan açıklama beğenilmeyince konuşmacı, yazar ve podcaster Mete Yurtsever, alternatif bir duyuruyu takipçilerine sundu. Yurtsever de pek çok kişi gibi, Pantene’in neden daha tatmin edici bir açıklama yapmadığını sorguladı.
Günümüzde , markaların attıkları adımlarda sadece kendilerini değil, kamuoyunu da düşünerek hareket etmeleri bekleniyor. Bunun en somut örneklerinden birini de geçtiğimiz hafta Pantene Altın Kelebek Ödüllerinde yaşadık. Yaşam Boyu Onur ödülünü İbrahim Tatlıses’in kazandığı Altın Kelebek Ödülleri büyük tepki toplamış ve etkinliğin 6 yıldır sponsoru olan Pantene için de boykot çağrısı başlatılmıştı.
Pantene birkaç gün sonra konuyla ilgili kamuoyu açıklaması yaptı. Tüketici bu açıklamayı tatmin edici bulmadı. Marka “ödül verilen sanatçılarla ilgili sürece herhangi bir dahiliyetleri olmadığını” dile getirse de “kadın hakları konusundaki duruşunun bugüne kadar sergilediği tüm çalışmalarda olduğu üzere gayet açık ve net” olduğunu söylemesi açıklamaya karşı da tepkilerin ortaya çıkmasına sebep oldu.
Açıklamayı beğenmeyen isimlerden biri de konuşmacı, yazar ve podcaster Mete Yurtsever oldu. Yurtsever LinkedIn hesabından bir “korsan” duyuru yayınlayarak takipçilerine sordu: “İlginize ve görüşünüze sunuyorum, sizce böyle yazsalardı ne kaybederlerdi? Ne kazanırlardı?”
– Mete Yurtsever’in hazırlamış olduğu, alternatif Pantene kamuoyu duyurusu: –
Pantene Altın Kelebek ödülleriyle ilgili kamuoyunda oluşan tartışmalara ilişkin açıklama yapma gereğini duyduk.
Bu yıl 47’incisi düzenlenen, Türkiye’de popüler kültürün önemli kurumlarından Pantene Altın Kelebek ödüllerinde, en iyi sanatçı ve yaratıcı işleri desteklemek amacıyla, son 6 yıldır olduğu gibi bu sene de Pantene markamızla isim sponsoru olarak yer aldık. Tarafsızlık ilkemiz ve Altın Kelebek seçim geleneğine saygılı olmak amacıyla, ödül verilen sanatçılarla ilgili sürece daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu sene de herhangi bir katılımımız olmamıştır. Sponsorluk kapsamında tek isteğimiz, cinsiyet eşitliği ilkemiz gereği; jürinin en az yüzde 50’sinin kadınlardan oluşması yönünde olmuştur.
Ancak jürinin Yaşam Boyu Onur Ödülü’ndeki seçimi, cinsiyet eşitliği için mücadele eden bir şirket olarak P&G ve Pantene’in kadın hakları konusundaki duruşu ve bugüne kadar sergilediği tüm çalışmalara gölge düşürecek mahiyette olmuştur. Sanatçıların çağdaş insan haklarına ve evrensel değerlere örnek teşkil edecek davranışlarda bulunmaları gerektiğine inanıyoruz. İnsanları sadece geçmişleriyle değerlendirmiyoruz ancak yaptıkları yanlışlarla yüzleşmeyen ve bunu açıkça ifade etmeyen kişilerin topluma örnek gösterilmelerini içimize sindiremiyoruz. Bu temel değerlerimizle çelişen Kelebek Ödülleri ile ilişkimizi sonlandırdığımızı kamuoyuna duyuruyoruz.
Bu nedenle hayal kırıklığına uğrattığımız kamuoyundan özür diliyor, evrensel değerler ve cinsiyet eşitliği konusundaki çabalarımızı daha dikkatli sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.
Saygılarımızla,
Pantene
Mete Yurtsever kimdir?
1994 yılında ODTÜ Ekonomi bölümünden mezun olan Mete Yurtsever, kariyerine Nielsen Medya’da başladı. Ardından Efes’in yurt dışındaki yatırımlarını yöneten ofisine pazarlama uzmanı olarak katıldı. İlk yılın sonunda Romanya’da pazarlama birimini kurmak ve yönetmek üzere görevlendirildi ve 20 yılda, 5 ülkede (Romanya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna ve Moldova) yaklaşık 14 yıl boyunca onlarca yerli ve uluslararası reklam ajansı, tasarım ve marka stratejisi danışmanıyla çalıştı, birçok global şirketle lisans anlaşmaları yürüttü, 50’den fazla markayı, pazarlama ekiplerini ve fonksiyonunu yönetti.
Nisan 2018’de Innolabz‘ı kurdu. Şu an eğitimler veriyor, çalıştay fasilitasyonu ve danışmanlık yapıyor. Ayrıca, Eylül 2019’dan bu yana tasarım odaklı düşünme, davranış ekonomisi ve inovasyon konularını işlediği, konusunda uzman yerli ve yabancı konukları ağırladığı “Değer Yaratmanın Formülü” adlı podcastini yayınlıyor.
HABERİN DETAYLARINA LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.
YAZAR: ŞİMAL DOĞAN