En çok dikkat çeken halkla ilişkiler kampanyaları ve bu kampanyalardan alınacak dersler;

 

Google’ın Ebola’yla Savaşı; Google’ın CEO’su kendi siteleri üzerinden yapılan her bağış için 2 dolar da kendilerinin Ebola’yla savaşmak için bağışlayacaklarını anons etti. Bu konu için birde özel site yaratıp, link paylaştılar. Böylece Ebola’yla savaşmak konusunda bağış ve yatırım yapmakta tutuk davranan tüm devletler utanç içerisinde kaldılar. Çünkü bir konuda duyarlı olmak ve duyarlılık göstermek anında yapılması gereken bir şeydir. Özellikle ortada gittikçe yayılan bir hastalık varsa kararlar hızla verilmelidir. Google’ın bu davranışı marka imajlarını ve itibarlarını olumlu yönde etkiledi.

 

TİP : Toplumsal bir problem duyarlılık göstermek kitleleri olumlu etkiler.

 

Üzerinde İsmin Yazan Coca-Cola Şişeleri; bu kadar kişiselleştirilmiş bir kampanya yapmak yalnızca Coca-Cola’nın aklına gelebilirdi. Dünya’da bir trend haline gelen kişiseleştirilmiş ürünler popülerliğini gittikçe arttırırken Coca-Cola bu yeşil ışığı gördü ve üzerlerinde insan isimleri yazan şişeler üretmeye başladı. Bu da insanlara sempatik geldi ve herkes üzerinde kendi isminin yazdığı bir kola şişesi satın almaya çalıştı. Böylelikle marka insanlara çok daha samimi ve bireye indirilmiş özel ürünleriyle çok daha anlamlı hale geldi.

 

TİP : Kişiye kendini özel hissettirmek markayı sevdirmenin en kısa yollarından biri.

 

#IceBucketChallenge

Belkide bu viral challenge’dan önce hiç kimse ALS’nin ne olduğundan haberdar değildi. Bu kampanya en başarılı bağış çalışmalarından biri olmasının yanı sıra neredeyse dünyanın tamamına bir farkındalık kazandırdı. 2013’te ALS topluluğunun bu viral kampanyasından önce tüm yılda 2.3 milyon dolarlık bağış topladı. Fakat bu kampanyayla 2015 yılında 100 milyon dolarlık bağış topladı ! Yani kat ve kat farkındalık ve maddi kazanç getiren bu viral kampanya oldukça başarılı oldu. İnsanlar birbirlerini challenge ederek bir kova buzu başlarından aşağıya döktüler ve bir ALS hastasının, hastalığı nedeniyle ne yaşadığını anlamış oldular. Bu challenge’ı kişiler videoya kaydettiler ve sosyal medya hesaplarında icebucketchallenge hashtagiyle paylaştılar. Bu challenge’ı ünlülerin ve fikir önderlerinin de yapmasıyla viral kampanya büyüdükçe büyüdü.

 

TİP : İyi kullanılan bir sosyal medya bir kuruluşun hayatını değiştirebilir.