Eylül 2016’da kurulmasından sonra TikTok özellikle asya bölgesinde popüler hale gelmeye başladı. Ardından, 2017 yılında Musica.ly ile birleşmesinden sonra, her geçen sene abone sayısı hızla artmaya başladı. Günümüz 2021 yılında ise, uzun süredir sektörde tekel haline gelmiş ‘Twitter, Facebook, Instagram’ gibi sosyal medya araçlarının arasında kendine yer bulmayı başardı. 

TikTok’un kullanıcı kitlesini ise genellikle Z kuşağı gençleri oluşturmakta. Kesit kesit videoların birleştirilip, arkalarına müzik eklenmesi editlenilen videolar çok az emek verilerek yapılsa dahi milyonlarca izlenmeye ulaşabiliyor. Hal böyle olunca da halkın her alanına inmek isteyen siyasiler, gelecek seçimlerde oy kullanacak ve seçimin kaderini etkileyecek olan yaklaşık 5 milyon Z kuşağına ulaşmak istiyorlar.

Günümüz dünyasında dijital iletişimin önemi yadsınamaz. Bu yüzden, siyasetçiler gerek vaatlerini gerek eleştirilerini gerekse icraatlarını geleneksel medyanın yanı sıra artık sosyal medyada da paylaşıyorlar. Twitter ve Facebook 10 seneyi aşkın süredir, Instagram ise 6-7 senedir siyasilerin aktif olarak kullandığı mecralar. Son iki yılda ise TikTok kendine has tarzı ile siyasetçilere ev sahipliği yapıyor. Her ne kadar Mustafa Sarıgül bu işi biraz abartıp hesabını bir siyasetçiden çok popüler olmaya çalışan bir fenomen gibi kullansa da, bu işi doğru yapmaya çalışanlar da var.

Örneğin günümüzün en gözde iki belediye başkanı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, TikTok’u icraatlerini anlatmak için kullanıyor. Mansur Yavaş’ın takipçi sayısı 90.8 bin iken İmamoğlu’nun takipçi sayısı 646 bin. Yönettikleri şehirlerin nüfuslarına oranla iki siyasetçi de gayet fazla takipçi sayısına sahip. 

Tüm bunların yanı sıra, 19 Ekim 2021 tarihinden itibaren, TBMM’de alınan yeni bir kararla, milletvekilleri, artık özgeçmişlerinin ve çalışmalarının bulunduğu sayfaya TikTok hesaplarını da ekleyebilecekler. Bu da bize değişen dünyadaki en önemli uygulamalardan biri olan TikTok, siyasilerin de artık sadece hesap açarak değil resmi olarak da ayak uydurmaya başladığını gösteriyor.

Kaynakça

https://www.krttv.com.tr/gundem/tbmm-den-milletvekilleri-icin-tiktok-duzenlemesi-h97349.html

https://www.tiktok.com/@yavasmansur?lang=tr-TR

https://www.tiktok.com/@ekrem.imamoglu?lang=tr-TR

https://www.tiktok.com/@mustafasarigul_?lang=tr-TR