Fast food zinciri KFC, Almanya’daki müşterilerine Kristallnacht’ı anmak için gönderdiği ve peynirli tavuk almaya davet eden promosyon mesajıyla tepki çekti. Şirket, mesajın “sistem hatası” olduğunu savunarak özür diledi.

KFC, Çarşamba günü Almanya’daki müşterilerine “İşte bugün Kristallnacht anma günü! Çıtır tavuğunuzun yanında yumuşak peynirle kendinizi şımartın” mesajı gönderdi. 1938’de Almanya’da 90’dan fazla kişinin ölümüne, Yahudilere ait işletmeler ve ibadet yerlerinin tahrip edilmesine yol açan, Nazi liderliğindeki bir dizi Yahudi karşıtı saldırı, Kristallnacht (Kristal Gece veya Kırık Camlar Gecesi) ismiyle anılıyor.

Yazılım hatası olduğu savunuldu

Olayda Almanya’nın tüm kentlerinde Yahudilere ait iş yerlerinin camları kırıldı, dükkanları yağmalandı ve sinagogları ateşe verildi. Yaygın bir şekilde Holokost’un başlangıcı olarak kabul edilen bu şiddet dalgasına, sokaklardaki kırık vitrin camları nedeniyle Kristal Gece ismi verildi. Almanya’da 9 Kasım Kristallnacht gününde her yıl Naziler tarafından öldürülen 6 milyondan fazla Yahudi’yi anmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Otomatik bildirimleri gönderen sistemin ulusal anma günlerini içeren takvimle bağlantılı bir şekilde çalıştığını belirten KFC, “Çok üzgünüz. Bunun tekrarlanmaması için gerekli kontrolleri derhal yapacağız. Lütfen bu hatamızı affedin” açıklamasında bulunarak yarım saat içinde müşterilerine ikinci bir mesaj gönderdi.

Kaynak