Gün geçtikçe ihtiyaçlarımız ve zevklerimiz değişiyor, çeşitleniyor. Şirketler de bu değişimi yakından takip etmek ve hedef kitlesinin ihtiyaçlarına göre bir yol izlemek durumunda. İşte bu aşamada klasik pazarlama araçları tek başlarına yeterli olamıyor. Mutlaka hedef kitleyle birebir iletişim kurmak, ürünün faydalarını anlatmak, tüketiciye faydayı hissettirmek ve satın aldırmak gerekiyor. Örneğin son yıllarda ortaya çıkan sosyal ağlar, interaktif pazarlamanın seyrini değiştirdi. Veya artık satış noktasında sadece bir stand ve tattırma aktivitesi yeterli olmuyor, mutlaka ortama 5 duyu ve genel algıya etki edecek bir ambiansın sağlanması gerekiyor. Hatta bazı aktivitelerde hedef kitleye deneyim yaşatmak gerekiyor. Ancak tüm bu gelişmeler, gittikçe bireyselleşen dünyamızda doğrudan pazarlamanın da çok daha çeşitlenip büyüyeceğini gösteriyor.


Tüketici gözünde diğer markalardan farklılaşmak, tüketiciyle daha yakın ve sıcak bir iletişim kurmak ve anlatmak istediklerinizi kişiye özel hale getirmek doğrudan pazarlama çalışmalarının genel amacı. Bunun için çoğu zaman bilindik yöntemlerle, zaman zaman da alışılmışın dışında organizasyonlar yaratarak pazarlama iletişimi sağlanabilmekte. Mercandising, doğrudan pazarlama çalışmalarının içinde ölçümlenmesi ve satın alma eğiliminin somut olarak ortaya çıkarılması en kolay ve en etkin olanı olduğu için bir adım öne çıkmakta.

Merchandising yani görsel sunum kavramı oldukça geniş bir tanım içindedir. Merchandising yönetimi, perakende mağaza ve satış alanında kullanılan tüketim analizleri, tüketici eğilim tahminleri, perakende yönetimi, görsel mağazacılıkta uygulanan aktiviteler, metot ve tekniklerin bütünüdür. Bu teknikleri uygulayan ve meslek edinen kişileri de “Merchandiser” olarak adlandırıyoruz. Merchandiser yönetimlerinin bilinen amacı, mağazalarda üretici-perakendeci-tüketici arasında ki zincirde hizmet desteği vermektir. Tüketicilerin mağaza içinde satın almaları sırasında ürünsel tercihlerini değiştirirken, aynı zamanda yeni satış alan ve ürünlerde algıda seçicilik yaratıp, ürünlerin satış hızını arttırmaktır.

Vitrinde ürün öyle sunulmalıdır ki vitrin ve ürün müşteriye “ Merhaba ben buradayım. Senin aradığın bir ürünüm, Buranın hizmeti ve ürünleri kalitelidir. Eğer çeşitlerimi, renklerimi, özelliklerimi ve satın alma koşullarımı öğrenmek istiyorsan içeride sana mutlaka yardımcı olacaklar ” demelidir. 

Bazen vitrinlerde ürün kullanılmaz veya sadece 1 ürün kullanılır. Vitrinlere uzaktan da ilgiyi çekmek için veya İçeride indirimli kaliteli ürünlerimiz var mesajı veren görsel sunumlarda yapılır.

Visual Merchandising, görsel bir şölendir. İnsanları etkiler ve mağazaya bir şekilde girmelerini sağlar. Satın almasalar bile akıllarında yer ederek markayı veya ürünü özelleştirir ve bir sonraki alışverişlerinde uğranacak ilk durak o mağaza olur.

Metrelerce uzaktan bile fark edilerek insanda ‘Bu mağazaya kesin girmem lazım’ düşüncesini yaratarak tüketiciyi cezbeder.

Tüketicilerde o ürün hakkında daha fazla şey düşündürtebilmektir. Ürünün kalitesi, kültürü, imajı gibi konular hakkında insanın aklında fikir uyandırmaktır.

Tüketicinin ilgisini eğlenceli bir şekilde çekme sanatıdır ‘Visual Merchandising’