Burger King 

Burger King, 2020 pandemi başlangıcında, herkesi şaşırtan bir kampanya yaptı ve kullanıcılardan ‘’McDonalds’’dan sipariş vermelerini söyledi. Bunun sebebini ise zor zamanlarda firmaların birbirine destek olması gerektiğini söyleyerek açıkladı. Burger King’in yayınladığı paylaşımda KFC, Dominos gibi diğer gıda sektörü devlerinin de isimleri geçiyor. 

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 Markanın diğer yaptığı ilgili çekici çalışma ise, Belçika’da siparişleri yüz maskelerine bastırması. Restoranlarında ya da araca servis noktalarında müşteriler ile çalışanlar arasındaki teması mümkün olduğunca azaltma niyetindeki marka, Buzmann Paris imzalı kampanyada müşterilerine sipariş taleplerini yüz maskeleriyle ifade etme olanağı sunuyor. Siparişlerini Burger King Belçika’nın sosyal medya hesaplarında yorum olarak yazanlar, siparişin yazılı olduğu maskeleri edinebiliyor ve siparişlerini konuşmaya gerek olmaksızın hazırlatabiliyor.

metin, kişi, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

McDonald’s 

McDonald’s koronavirüs krizinde alınabilecek en iyi kişisel tedbirlerin başında gelen, 20 saniye boyunca elleri yıkamanın önemine dikkat çektiği “atlanamayan” reklam filmini yayınladı.

iç mekan, lavabo, tas, küvet içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Leo Brunett Moscow tarafından McDonald’s için oluşturulan “Unskippable Ad”  isimli kampanya özellikle koronavirüs salgını süresince el yıkamanın önemine dikkat çekiyor. Kampanya, “20 seconds you cant skip” sloganıyla doğru el yıkamak için önerilen 20 saniyeyi temsil etmek amacıyla 20 saniyelik atlanamayan bir reklam formatından esinlenmiş.

Ayrıca hali hazırda dijital bir çağa geçtiğimiz bu zamanlarda pandeminin de etkisi ile bu geçişin hızlandığını gören şirket, Metaverse evrenine de adım atmış. 

McDonald's'tan metaverse hamlesi

McDonald’s etkinlik sponsorluğuyla metaverse’teki ilk görünürlüğünü elde etmiş olsa da aslında dijital dünyaya pek yabancı değil. Marka, Mayıs ayında McDonald’s uygulaması aracılığıyla popüler BTS Meal için 360 VR deneyimi sunmuştu. Kasım ayında ise zincirin meşhur McRib sandviçinin ABD pazarına dönüşünü kutlamak için ilk NFT’sini piyasaya sürmüştü.

KFC 

PR campaigns 2020 - KFC chicken

KFC, “finger lickin’ good” sloganını kullanmamaya karar verdi. Corona virüsün yayılmasını engellemek için el hijyenine dikkat etmemiz ve yüzümüze dokunmamamız gerektiği açıklandıktan birkaç ay sonra KFC, pazartesi günü yaptığı açıklamada 64 yıldır kullanılan sloganın “pek doğru gelmediğini” söyledi. “It’s finger lickin’ good” ifadesi, Türkçede lezzetli yemekler için kullandığımız “o kadar iyi ki parmaklarını yersin/yalarsın” ifadesine karşılık geliyor.

Pandemi öncesinde hali hazırda büyüyen ve özellikle pandemi esnasında ve sonrasında çok fazla patlama yapan sektörlerden biri de dijital oyun sektörü. Dünyadaki bütün spor müsabakaları ve etkinlikler bir bir iptal edilirken, devam edebilen ender şeylerden biri dijital oyunlardı ve hiç şüphesiz bu sektör gelecekte de büyümeye devam edecek. Bunu fark eden KFC’nin de bazı oyunlara sponsor olduğunu görebiliyoruz. 

metin, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Bu sayede firmanın her gün yaklaşık 70 dakika kadar görüntülendiği (beklenenin 4 katı) ve oyunların oynandığı sırada yaklaşık 1.9 milyon spesifik KFC yorumu atıldığı söyleniyor. 

Dominos 

Dominos da diğer firmalar gibi eve servisten çok büyük gelir elde eden bir firma. Pandemi başında, ‘’siz evde kalın biz getiririz’’ diyerek insanların evde kalmasına destek oldular yemek servisinde devam ettiler. 

metin, yol, ağaç, açık hava içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Pandeminin yoğun yaşandığı ve insanların yeme alışkanlıklarının değişmeye başladığı bu dönemde ise şirketin Türkiye CEO’su Aslan Saranga: Herkesin evde kaldığı bu dönemde eve servis tarafında yüzde 15 ila 20 arasındaki satış artışımız nedeniyle önemli bir yoğunluk yaşadık. Bu dönemde şubelerimiz yoğun bir şekilde çalışırken Franchise görüşmelerimiz de devam etti. 2020 yılının ilk 6 ayında sistem ciromuz ise 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 13,6 artış gösterdi.” dedi ve 36 yeni şube açılacağını söyledi. 

Günümüzde markaların yeni yeni düşünmeye başladığı bulut marka konsepti aslında Dominos yıllardır uyguluyordu. Yalnızca teslimat veya paket servis için hazırlanmış restoran modeli diye adlandırabileceğimiz bulut mutfak konsepti özellikle salgın döneminde Dominos’a büyük avantaj sağladı. 

Teslimatları optimize etmeye yarayan bu modeliyle Dominos, bulut restoranlarını düşük maliyetli ve iyi güzergahı olan yerlere konumlandırdı. Mağaza konumları, en çok yaya trafiğine değil, en iyi teslimat rotalarına göre seçildi. İnsanlar genellikle birden fazla pizza sipariş ettiğinden, teslimat gideri ortalama sipariş değerinin küçük bir yüzdesi olarak kaldı. Pizza Hut gibi rakiplerinin konseptleri daha çok restoran içinde yemek yemeye dayalı olduğu için Dominos teknolojik ve teslimat altyapısı olarak salgın sürecine 1-0 önde başladı.

Ancak bütün bu başarılardan sonra, Dominos kısa süre önce 13 yıldır birlikte çalıştığı CPB ajans ile ilişkisini sona erdirdi ve WorkInProgress dijital ajansı ile anlaşmaya vardı. Dominos CMO’su Art D’Elia yaptığı açıklamada pandemiden sonra trendlerin, tüketici tercihlerinin daha hızlı gerçekleşeceğini öngördüklerini ve pazarlama girişimlerini ile kampanyalarını daha hızlı bir şekilde hayata geçirmek için ajans değiştirdiklerini üstü kapalı bir şekilde dile getirdi. Tüketicilerin önüne geçmişte olduğundan daha hızlı bir şekilde çıkmak için yeni dijital ajanslarına güvendiklerini söyledi.

WorkInProgress

Kaynakça: https://mediacat.com/mcdonaldstan-metaverse-hamlesi/ 

https://www.campaigntr.com/mcdonaldstan-20-saniyelik-atlanamayan-reklam/ https://mediacat.com/burger-king-siparisleri-yuz-maskelerinde/ http://www.sourcepr.co.uk/top-pr-campaigns-2020/ 

https://www.mindshareworld.com/japan/work/kfc-colonel-ki
https://www.pazarlamasyon.com/kfc-corona-virusten-dolayi-finger-lickin-good-sloganini-kaldiriyor/
https://webrazzi.com/2021/01/22/eve-servis-gelirinin-yuzde-70-ini-dijitalden-elde-eden-domino-s-pizza-nin-2020-yili/
https://www.pazarlamasyon.com/dominos-pizza-pandemide-nasil-basarili-oldu