Apple’ın tedarikçi firması Foxconn’da büyük skandal

Ucuz iş gücü sebebiyle üretimlerini Çin ve Hindistan gibi ülkelerde yapan teknoloji devi Apple, dönem dönem tedarikçi firmalarda yaşanan skandallar ile gündeme geliyor. Hindistan’da Apple için iPhone üreten Foxconn fabrikasında yaşanan olay sonrasında çalışanlar sokaklara akın etti. Dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri tedarikçisi Foxconn fabrikasında yaşanan bu durum, Apple’ın da işlerine sekte vurdu.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında bir başka Apple tedarikçisi olan Wistorn çalışanlarının maaşlarını alamaması sonucu protesto yapılmıştı. Ayrıca işçiler, 60 milyon dolar değerinde ekipman ve aracı imha ederek şirkete zarar vermişlerdi. Bu yıl yaşanan sorun ise maddi değil. Foxconn fabrikasında işçileri sokağa döken olayın sebebi sağlık.

Tayvan merkezli olmasına karşın çeşitli ülkelerde fabrikalar kuran ve teknoloji firmaları adına üretim yapan Foxconn, Chennai yakınlarındaki fabrikasında 5000–7000 arasında işçi çalışıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan işçilerin geçtiğimiz günlerde fabrikada verilen yemekler sebebiyle zehirlendi. 150 çalışanın hastaneye kaldırılmasının yanı sıra onlarca işçinin ufak ilaçlarla kendine gelmesi fabrikadaki diğer insanları sokağa döktü.

Yaşananlar sonrası Foxconn ve Apple herhangi bir açıklama yapmadı. Bu tarz bir krizde elbette en azından bir şirketin açıklama yapması ve sorumluluk alması beklenir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, çok kötü yönetilmiş bir kriz olduğunu söyleyebiliriz. 

Kaynakça: https://shiftdelete.net/applein-tedarikci-firmasi-foxconnda-buyuk-skandal