Chicago Üniversitesi ekonomisti Richard H. Thaler ve Harvard Hukuk Fakültesi Profesörü Cass R. Sunstein tarafından yazılmış olan Dürtme kitabı ilk olarak 8 Nisan 2008’de yayınlanmıştır ve Türkçe’ye 2013 yılında çevrilmiştir. 2017 Nobel Ekonomi Ödülü alan bu kitapta okuyuculara anlatılmak istenen, hayatta hiçbir seçeneğin öylesine sunulmadığıdır. İnsanların daha sağlıklı, daha zengin ve daha mutlu olmalarını sağlayacak kararlar almaya iten dürtüleri vardır. Ve seçimlerimiz dürtülerimizden gelir. Peki bu dürtüleri şekillendiren sebepler nelerdir?

 Hepimizin, hayatlarımızda fark etmeden de olsa kararsız kaldığımız veya farkında olmadan seçimler yaptığımız zamanları olmuştur. Küçük veya önemsiz gördüğümüz detayların aslında insanların davranışlarında büyük rolü vardır. Thaler ve Sunstein’in bu kitapta ‘’seçim mimarları’’ olarak adlandırdığı kavram tam olarak bu noktada yer alır. Hayatlarımızda kararlarımızı verirken kendi seçimlerimizi yaptığımızı ve özgür olduğumuzu düşünebiliriz. Fakat Dürtme, aslında yaptığımız seçimlerin bu kadar basit olmadığını ve bu seçimi yapana kadar olan her günün ve her detayın seçim mimarları tarafından inşa edilip, bizlere dürtülerimiz ile yaptırdığını anlatıyor.

Yazarlara göre, yaptığımız seçimler çoğu zaman önyargılarımız sebebi ile yanlış. Seçim mimarisinin karar süreçlerimizi kısıtlamadığı bir dünyada daha sağlıklı, daha zengin ve daha mutlu bir sonuç için Thaler ve Sunstein’in yazdığı Dürtme, insanların kendileri ve çevreleri için yapacakları seçimlerde en iyiyi seçmelerini kolaylaştırmaya yarayacak iyi bir rehber oluyor bizlere.

Kaynak:http://acikerisim.gelisim.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11363/472/D__RTME_%20SA__LIK%2c%20ZENG__NL__K%20VE%20MUTLULUKLA%20__LG__L__%20KARARLARI%20UYGULAMAK%5b%23451181%5d-564588.pdf?sequence=1&isAllowed=y