İlk olarak 1932 yılında ABD’de başlatılan Black Friday yani ‘’Kara Cuma’’ gününün amacı o zamanlardan bu zamana epey değişti. Tek bir gün olarak tanıdığımız Black Friday alışveriş gününün artık bir günden ibaret olmadığını söyleyebiliriz. Bu günün amacı, bir yıl içinde sadece Kara Cuma günü bütün markaların büyük indirimler yapmasıydı. Fakat şu anda dünyada Black Friday bir dönem haline geldi. Günler, belki haftalar öncesinden yapılan indirimler ile insanların yoğun ilgisine sahip olunuyor. Ayrıca Black Friday’den hemen sonra noel ve yılbaşı da olduğu için, alışveriş günleri kavramı ‘’alışveriş sezonu’’na dönüşmüş oluyor. Think With Google bu alışveriş dönemini 3 aşamada ele alıyor. ‘’İlginin artışı’’, ‘’rağbet’’ ve ‘’son çağrı’’.

 Günümüzde online alışverişin yükselişte olduğunu biliyoruz. Fakat online alışverişe gelen yoğun talep ile birlikte bir o kadar da müşteri şikayetleri, soruları ve memnuniyetsizlik geri dönüşleri gibi zorlukla karşı karşıya kalınıyor. Her şey mükemmel olmayabilir. Örneğin, internet alışverişlerinde siparişlerin söylenen zamandan daha geç teslim edilmesi gibi tedarik problemleri yaşanabiliyor. Burada, böyle sıkıntıları önleyebilmek için ‘’kanallar arası envanter yönetimi’’ çok büyük önem taşır. Gelen talebi satış kanalları arasında hem tüketici hem tedarikçi olarak en iyi şekilde yönetmek, alışveriş döneminden yarar sağlamanıza yardımcı olacaktır. Bu dönem 3 aşamada şöyle incelenir;

İlginin artışı

Black Friday’e olan ilginin yoğunlaştığı bu dönemde, insanlar karşılarına çıkan çoğu seçeneği inceleme fırsatı buluyor. Özellikle YouTube bu konuda fayda sağlayabilecek başarılı bir platformdur. İzlenmelerin fazla olduğu bu uygulamada, TrueView For Action modeli kullanılarak tüketiciye ulaşılabilir ve aksiyona yönlendirilebilirler.

İlginin artma süresince çok önemli olacak bir konu ise, bütün kampanya performanslarının çok kanallı ve çok yönlü olacak şekilde ölçümlenmesidir. Yani Google reklamları ile etkileşimin ne kadarı mağaza içindeki satışa veya ne kadarı sadece mağaza trafiğine dönüşüyor takip etmek en büyük ihtiyaçtır.

Peki neden hala mağazadan alışveriş?

Covid-19 nedeniyle offline alışveriş kavramı biraz zedelenmiş olsa da, mağaza içindeki fiyatların online mağazalara göre daha makul kalması ve çoğu ihtiyaç duyulan ürünlerin sadece offline mağazalarda satışı bulunması, pandemi döneminde bile offline satış kanalını aktif tuttu. Diğer sebepler ise tüketicilerin offline olarak daha rahat karar verebilmesi ve ürünleri görüp hissetme ihtiyaçlarıdır.

Google’ın araştırmalarına göre, tüketiciler Covid-19 döneminde online alışverişte web sitelerine üyelik girişlerinde, ürünleri kolayca bulabilme ve ödeme metodları konusunda sıkıntılar yaşadılar.

Rağbet

En büyük kampanyaların yapıldığı Black Friday haftasında, ilk zamanlarda başlatılan girişimlerin aynı şekilde bu hafta da devam etmesi çok önemlidir. Buradaki en önemli çözüm ise omni-channel teklif vermedir. Özellikle pandemi döneminde hem online hem offline olarak alışveriş yapan, sepet tutarı olarak ise ortalama bir tüketiciden daha değerli olan omni-tüketicileri elde edebilmek ve onları mağazaya çekebilmek için omni-channel teklif verme stratejisi iyi bir adım olacaktır. Tüketicilerin %67’si, mağazadan bile alışveriş yapmadan önce ilk olarak online websitelerden stok bilgisi gibi bilgileri kontrol ettiğini belirtti.

Eylül 2020 Google Maps verilerine göre, Türkiye’de bu sene telekomünikasyon, süpermarket ve finansal hızmetler ile ilgili aramalar geçen yıla göre büyük bir oranla artmış görünüyor. Yani Covid-19 döneminde lokasyon ve özellikle yakınlık önemli bir hale gelmiştir.

Son çağrı

İlgi bu dönemde yavaşça azalıyor fakat tüketicilerin önlerinde bu sefer yılbaşı olduğundan dolayı kampanyaları incelemeye devam ediyorlar. İlk zamanlarda başlatılan ve uygulanan girişimleri burada da uygulamak çok önemli. Çeşitli yerel kampanyalar ile müşteriler halen mağazaya yönlendirilebilir. Müşterilere sunulan ödeme kolaylıkları, teslimat seçenekleri, fiyatlandırma gibi unsurlar ile yılbaşına kadar ilgiyi az da olsa devam ettirebilirsiniz. Omni-channel teklif verme stratejilerine de devam edilirse, online ve offline satış kanalında dengeli bir performans elde edilebilir.

Kaynak:

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/google-black-fridayin-formulunu-cozdu/