Doğu Avrupa’nın en büyük dijital pazarlama konferanslarından biri olan Digitalzone 2018, İstanbul’da gerçekleştirildi. 18-19 Ekim tarihinde Şişli Radisson Blu’da düzenlenen etkinliğe dijital dünyadan önemli isimler katılım gösterdi. Yoğun ilgi gösterilen etkinliğin öne çıkan konuları arasında İçerik Pazarlaması, makine öğrenimi ve teknik performans gibi son dönemin pazarlama trendleri yer aldı.
Anla – Sapta – Uygula Süreci
Etkinliğin açılış konuşmacısı Zeo kurucusu Yiğit Konur oldu. Açılış konuşmasının ardından etkinliğin ilgi çeken sunumu ise Rıza Saydam‘dan geldi. Facebook’un önemli isimlerinden Rıza Saydam’ın Framework of building successful products: Understand, Identify, Execute sunumu süreç planlamasına dair ipuçları sunuyordu. Saydam’a göre doğru bir süreç planlamasının anahtarı “Anla, Sapta ve Uygula” mantığından geçiyor.
Anlama aşaması, hedefinize ulaşma sürecinde bunu neden yaptığınıza odaklanmanızı önemsiyor. Neden bu ürünü satmak istiyorum sorusundan, neden daha fazla tıklanmalıyım sorusuna kendinize koyduğunuz hedefi neden belirlediğinizi bir kere daha düşünmeniz gerekiyor. Hedefinizin nedenleri hem hedefe ulaşmanızda önemli bir basamak olacak hem de markanız için yeni içgörülerin yolunu açacak.
Rıza Saydam, büyük şirketlerden pazarlama örnekleri vererek sunumunu pekiştirdi. Tüm bu öneri ve örnekler doğrultusunda Facebook’u da değerlendiren Saydam, platformun insanlar için topluluk oluşturma misyonuna değindi. Facebook şu anda, insanları bir araya getirme misyonunu sanal gerçeklik çalışmaları ile güçlendiriyor.
Farklı Metrikleri Ölçümlemenin Önemi
Hedef kitlenin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz edebilmek dijital pazarlamadaki en önemli noktalardan biri. Bu durumda en hassas noktalardan biri de ölçümleme kriterleri oluyor. Rıza Saydam’a göre bir şirket sürekli olarak rakipleri ile aynı metrikleri ölçümlüyorsa hata yapıyordur. Bir şirket dijital dünyada fark yaratmak istiyorsa farklı metrikleri misyonları ile birlikte süzebilmeli.
Bunun yanı sıra hedefinizin dokunduğu problemi tespit etmeniz gerekiyor. Saydam’ın belirttiği “Sapta” noktasında insanların problemlerini ve hedefinizin bu problemde nereye dokunduğunu saptayabilmeniz gerekiyor.
Uygulama aşamasında iş biraz daha ekip kapsamına yayılıyor. Tüm plandan aksiyon alınabilmesi için sürecin ekibe doğru bir şekilde yayılması gerekiyor. Doğru ekiplenme beraberinde uygulama başarısını getiriyor.
Yükselen Trend İçerik Pazarlaması
Digitalzone’un ikinci oturumunda içerik pazarlama ön plana çıktı. Laura Crimmons, yaptığı “Successful Content Marketing Campaign Blueprint” adlı sunumuyla içerik oluşturmanın temellerini anlattı. İçerik pazarlamada belirli kriterleri belirlememiz ve her biri için kendimize bazı sorular sormamız gerekiyor. Laura Crimmons bunları şu şekilde özetliyor:
- Zamanlama; Bunu neden şimdi yazmalıyım?
- Güven; İçeriğim güven veriyor mu? Eğer güven vermiyorsa uzman kişilerden faydalanmalıyım.
- Alaka Düzeyi; İçeriğim hedef kitlemi ilgilendiriyor mu? Yazar, bu alaka düzeyinin neresinde? Yazdığı konuya hakim mi? Daha önce böyle bir içerik yazıldı mı?
- Duygusal Reaksiyon; Bu hikâye hedef kitleme nasıl hissettirecek?
- İnsan İlgisi; Hikâyem kimleri etkileyecek?
- Paylaşılabilirlik; İçeriğiniz paylaşılmaya değer mi? Yoksa sadece okuyup geçilecek mi?
- Görselleştirmenin Önemi; Görselleriniz içeriğin neresinde, kaliteleri yüksek mi?
Kullanıcıların Satın Alma Yolculuğunu Anlamak
Etkinliğin bir sonraki oturumunda Matthew Kay, “Beyond keywords: How To Create Content That Matches Your Buyer’s Journey” sunumuyla önemli bilgiler aktardı. Hedef kitleye yönelik içerik oluştururken, potansiyel müşterilerimizin satın alma yolculuğunu kavrayabilmemiz gerekiyor. Bu yüzden bir içeriğin amacının anahtar kelimelerle ön plana çıkmanın çok daha ötesinde olması gerekiyor.
Alen – Jelco Todorov ise Digitalzone’da yaptığı sunumunda Jobs-to-be-done kullanımının detaylarını paylaştı. Özellikle yüksek büyüme hedefleri olan şirketlere temas eden bu sunumda şirketlerin müşterilere temas ettiği noktaların saptanmasının getireceği pek çok pozitif etkiden bahsedildi.
Etkinliğin SEO sunumu ise İlyas Teker tarafından gerçekleştirildi. Teker, günde 7 milyondan fazla içerik üretildiğini belirtirken neden sizin içerikleriniz okunmalı sorusunun altını çiziyor. Diğer içeriklerden daha önde olabilmek için içeriklerin düzenli olarak analiz edilmesi gerekiyor. Düzenli içerik analizinin daha efektif trafik ve tarama bütçesini beraberinde getirmesi kaçınılmaz.
Kaynak: https://webrazzi.com/2018/10/25/digitalzone-2018den-dijital-pazarlama-stratejilerine-dair-notlar/