Geçtiğimiz aylarda hikâyesine Reddit ile başlayan ve başta Twitter olmak sosyal medyada büyük bir ses getiren  ‘’Ok Boomer”’ın ne olduğunu biliyor muydunuz?

ABD’nin ikinci dünya savaşından sonra nüfusunun azalması nedeniyle halk çocuk yapmaya teşvik edilmişti. İkinci dünya savaşı ve soğuk savaş (1946 ve 1964 yılları) arasındaki dönemde doğan nesil ‘’Baby Boomer’’ olarak adlandırıldı. ABD başkanı Trump’ın da boomer olması gibi birçok ülkenin yönetiminde bu yaşlardaki kişiler yer alabiliyor.  

Sosyal ve  ekonomik hayatta yaşanan hızlı değişimler ve teknolojinin daha çok hayatımızda yer alması gibi faktörler ile kuşaklar arası farklılıklar gün geçtikçe artıyor. Örneğin, Millennial’lar (1980-1990) önceki nesillere göre iş bulmanın ya da hayat kurmanın çok daha fazla zor olduğu bir dönemde yaşamalarına rağmen özellikle 50 ve 60’larda doğanlar tarafından tembel ya da ciddiyetsizlik ile yargılanıyorlar.

2000’li yıllarda doğan Z kuşağı, kendisini devamlı eleştiren, suçlayan ve akıl vermeye çalışan X jenerasyonuna karşı ‘OK Boomer’ diyerek meydan okudu. Internette ortaya çıkan bu söz mizahi ve ironik bir şekilde yeni fikirlere açık olmayan ‘’baby boomer’’  kuşağını eleştiriyordu. Özellikle liseli gençlerin arasında ve ABD basınında büyük bir trend oldu.

Yeni Zelenda parlementosunda sıfır karbon hakkında konuşma yaparken kendisinden yaşça büyük bir meslektaştı tarafından sözü kesilen genç milletvekili Chloe Swarbick (25)’in ‘OK Boomer’ olarak verdiği tepki tüm medyanın dikkatini çekmişti.

Ünlü Amerikalı şarkıcı, komedyen ve aktrist Bettle Midler’in ‘’Bu resimdeki sorun ne?’’ olarak attığı tweet ise diğer ses getiren bir olay oldu. Müzede bile elinden telefonu düşürmeyen gençlik imajını çizen resimle gençlerden ‘OK Boomer’ tepkisi aldı.

Diğer bir yandan geçtiğimiz günlerde ABD’de ‘OK Boomer ‘’ ifadesinin yaş ayrımcılığına (ageism) neden olduğuna dair tepkiler gündeme geldi. Miami Üniversitesinde; Liderlik ve Yönetim alanında eğitim veren Profesör Megan Gerhardt,  bu ifadenin iş dünyasında 55 ve 73 yaş arasındaki kişilere karşı kullanımı durumunda o kişilerin sadece fiziksel yaşlarından dolayı bastırıldığını, özelliklerinin küçümsendiğini ve bu yaş grubundaki bireylerin özel olarak korunduğundan bahsetti. Ancak aynı koruma yasasının millenial jenerasyonu (23 ve 38 yaş arası)  için geçerli olmadığının üzerinde durdu.

Kaynak:

https://haberglobal.com.tr/dunya/abd-de-kusaklar-arasi-catisma-ok-boomer-12866

https://seyler.eksisozluk.com/son-zamanlarin-populer-ifadesi-ok-boomer-ne-anlama-geliyor

https://www.nbcnews.com/think/opinion/ok-boomer-ageist-maybe-supreme-court-case-won-t-fix-ncna1117496