Gerçek bir kriz genellikle birdenbire ortaya çıkar ve çok az uyarıyla veya hiç uyarı vermeden gerçekleşir. Kuruluşunuz aniden ortaya çıkan herhangi bir felaketle başa çıkacak donanıma sahip değilse, bunun çok geniş ve geniş kapsamlı bir etkisi olabilir. Bu nedenle her işletme, işletme, kuruluş veya grubun bir kriz yönetimi planı olmalıdır.

Plan yapamamak, başarısız olmayı planlıyor demek biraz klişe olsa da kriz zamanlarında kesinlikle ağırlığını koruyor. İster doğal bir afet, ister veri ihlali, PR krizi veya işyerinde bir kaza olsun, fırtınayı atlatmaya hazırlanan bir işletmenin hayatta kalma şansı, acil bir durum için politikalar, prosedürler ve yapılar olmadan çalışan bir işletmeden çok daha yüksektir.

KRİZ YÖNETİM PLANININ FAYDALARI

KAYNAKLARINIZI OLUŞTURUN

Bir kriz yönetimi planı oluşturarak, şirket organizasyonunuzun kullanabileceği çok sayıda kaynak yaratmaya başlayacaksınız. Bu kaynakları herhangi bir zamanda olması gereken yere ulaştırmak için belirlenmiş bir yönteminiz var.

DAHA FAZLA POTANSİYEL TEHDİT TANIMLAYIN

Kriz tehditleri, doğal afetlerden hedeflenen siber saldırılara kadar birçok şekil ve boyutta gelir. Her birini tarif etmek imkansız. Ancak, yönetim stratejinizi planlarken, potansiyel krizleri araştırın ve başlangıçta düşündüğünüzden daha fazlasını belirleyin. Ayrıca ortaya çıkabilecek daha genel krizleri de belirleyebilirsiniz.

İLETİŞİM KÜLTÜRÜ YARATIN

Kriz yönetiminin önemli bir unsuru, güçlü ve doğrudan bir iletişim hattıdır. Bunları kuruluşunuz içinde kurmak, şirketiniz veya grubunuz içinde her zaman iyi iletişimin keyfini çıkarmanızı sağlayacaktır.

ŞİRKET MORALİNİ İYİLEŞTİRİR

Bir krizle başa çıkmak için bir planınız olduğunu bilmek, kuruluşunuzda daha güçlü bir refah duygusu yaratmanıza yardımcı olacaktır. Çalışanlar veya üyeler, korunduklarını ve onlara göz kulak olduğunuzu bileceklerdir.

AFET DURUMUNDA DAHA AZ ÇALIŞMA SÜRESİ

İş söz konusu olduğunda, kesintiler gelir katili olabilir. Bir krize tepki vermekte zorlanıyorsanız, sizi tekrar rayına oturtmak için belirli eylemler içeren bir planınız varsa daha fazla aksama süresi yaşarsınız.

KRİZ YÖNETİM PLANI NASIL OLUŞTURULUR

Kuruluşunuzun karşı karşıya kalabileceği her bir potansiyel krizi dikkatli bir planlamayla tespit etmek imkansız olsa da, çok çeşitli felaketlerde ne yapacağınızı bildiğinizden emin olabilirsiniz. Bu, özellikle planlamadığınız herhangi bir şeyde yolunuza devam etmek için sizi donatacaktır. İşte nasıl:

RİSKLERİ BELİRLEMEK

Bölgenizi vurabilecek doğal afetler, elektrik kesintileri, binalarınızı su basması gibi büyük olaylarla ve yüz yüze saldırı/soygun veya çevrimiçi saldırı/hackleme hedefi olup olmayacağınızla başlayın. Oradan, riskleri kuruluşunuza veya şirketinize özgü alanlara tanımlamaya başlayabilirsiniz.

PLANIN NASIL ETKİNLEŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ TANIMLAYIN

Örneğin, kasırgaların vurduğu bir bölgede yaşıyorsanız, müdahale planınızda fırtınanın şiddetine bağlı olarak farklı aciliyet seviyelerine sahip olmalısınız. Aynı şey siber saldırı için de geçerli. Bilgisayar korsanı tüm ağınızı rehin almak yerine şirket e-postasına girmeye çalışırsa yanıtınız farklı olabilir.

Yönetim planınızı yazarken, aciliyet düzeylerini ve krizin düzeyine göre planın hangi öğelerinin etkinleştirilmesi gerektiğini belirlediğinizden emin olun. Krizin başlangıçta düşünülenden daha şiddetli olması veya zaman içinde değişmesi durumunda izlenecek net bir yol olması için eskalasyon protokollerini detaylandırın.

NET BİR KOMUTA ZİNCİRİ OLUŞTURUN

Silahlı kuvvetler, polis, düzenli olarak kriz gören herhangi bir grup, hepsi bir emir-komuta zinciri üzerinde çalışır. En üstteki kişi nihai kararları verene kadar herkes üst sıradaki birine rapor verir.

Bir işletme veya kuruluş kriz moduna girdiğinde, benzer bir komuta zinciri gereklidir. Bu şekilde bilgi doğru kişilere verimli bir şekilde iletilir ve kararlar yönetim planına göre alınır.

Sevinj Rustamkhanlı

Kaynakça:

https://www.yoh.com/blog/the-importance-of-having-a-crisis-management-plan-how-to-create-one