Koronavirüs’ün yarasalardan çıkması, ardından hayvanların da birer virüs taşıyıcı olduğunun yaygınlaşması ile insanlarda hayvansal ürünlere karşı ön yargı oluştu. Özellikle virüs korkusunun tetiklediği bu korku ise son yılların gözde işlerinden olan yapay et firmalarına yaradı.

Bitkisel bazlı formüller ile et lezzetini ve görüntüsünü yakalayan bu ürünler, özellikle Amerika’da yoğunlukla kullanılmaya başlarken, büyük zincirlerin menüsünde de yer almaya başladı. Önceki dönemlerde vegan ve vejeteryanlar tarafından tercih edilen yapay etler, bugün sağlık kaygıları olan tüm tüketiciler tarafından ilgi gösterilmeye başlandı. Dünyanın ve Amerika’nın en büyük yapay et üreticisi Beyond Meat firmasının satışları Şubat 2020’den beri bir önceki yıla göre %250 artarken, firma kapasitenin talebe yetişemediğini ve yeni fabrika yatırımına başladı. Firmanın hisse değeri 2 ay içerisinde %200 artış gösterdi.

Tüm bu sayılar, insanların ön yargı ile yaklaştığı bir ürüne sağlık ile alakalı bir sorun olduğunda nasıl ilgi gösterdiklerini gözler önüne seriyor. Normal etten lezzet olarak hemen hemen hiç farkı olmayan yapay etler, koronavirüs etkisi ile çok daha büyük bir talep ile karşı karşıya kaldı ve ürünlerin farklı bölgelerde de kullanıma başlayacağı öngörülebilir hale geldi. Artan nüfusa gıda tedarik etmekte zorlanılacağı tahmin edilirken, bu tip yapay üretimlerin de insanların temel besin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir görev üsteleneceği kesin.

Kaynak: https://www.marketingweek.com/meatless-farms-launches-first-tv-campaign/